OVO SU SIMPTOMI OZBILJNE DEHIDRATACIJE: Ako vam se DEŠAVAJU OVE STVARI, u problemu ste

Zdravlje

OVO SU SIMPTOMI OZBILJNE DEHIDRATACIJE: Ako vam se DEŠAVAJU OVE STVARI, u problemu ste

Ukoliko se svaki dan ne pije voda, može da dođe do dehidratacije tijela

Tokom ljeta na dnevnoj bazi konzumiramo mnogo više tečnosti nego u hladnijim mesecima. Naše tijelo jednostavno traži više hidratacije tokom toplih mjeseci, prije svega zato što gubi više vode zbog znojenja. To je takođe jedan od razloga zbog kog može da dođe do dehidratacije organizma.

Dehidratacija može da bude umjerena i ozbiljna. I dok onu umjerenu lako možemo da sanirmoi uz pravovremeno nadoknađivanje izgubljene vode, ozbiljna dehidratacija može da se završi čak i hospitalizacijom ako ne reagujemo na vrijeme.

Kada se govori o dehidrataciji, govori se o deficitu tečnosti u telu, odnosno manjka tjelesne vode i elektrolita. Voda čini više od 70 odsto zdravog ljudskog tijela.

Dovoljna količina vode i dobra hidratacija su neophodne za probavu, izbacivanje toksina i ostalih otpada, kao i održavanje zdrave kože. Ljudsko tijelo gubi vodu tokom cijelog dana, prevashodno znojenjem i mokrenjem, ali se obično nadoknadi jelom i pićem.

Dehidratacija nastaje kada količina gubitka tečnosti iz tela postane veća od količine tečnosti koju telo dobija. Kada tijelo izgubi previše tečnosti gubi sposobnost normalnog funkcionisanja. Gubitkom tečnosti se poremeti ravnoteža minerala u tjelesnim tečnostima. Svako može da dehidrira, ali u povećanom riziku su novorođenčad, mala djeca i stariji odrasli ljudi.

Osobe koje imaju dijabetes tipa 2 su takođe u riziku zbog učestalog mokrenja, kao i osobe koje često uzimaju diuretike. Ali, može da utiče na osobe svih životnih dobi, posebno u letnjim mesecima, piše portal Kreni Zdravo, a prenosi N1.

Znakovi umjerene dehidratacije:

– stalan osjećaj žeđi

– mokrenje manje od četiri puta dnevno

– tamnija mokraća

– suha usna duplja i usne

– blaga glavobolja

Znakovi ozbiljne dehidratacije:

– mokrenje manje do dva puta dnevno

– vrlo tamna mokraća jačeg mirisa

– jezik izrazito bijele boje

– vrtoglavica

– ubrzano disanje

– ubrzan rad srca

– nedostatak energije

– pospanost (novi.ba)