PRODUŽITE VIJEK VAŠOJ MAŠINI ZA VEŠ : Pet savjeta iskusnih domaćica koji će vam pomoći !

Zanimljivosti

PRODUŽITE VIJEK VAŠOJ MAŠINI ZA VEŠ : Pet savjeta iskusnih domaćica koji će vam pomoći!

Mašinu za veš koristimo makar jednom nedeljno, a kako bismo joj produžili vijek, trebalo bi da ovako vodimo računa o njoj .

1. Koristite kvalitetan deterdžent

Ukoliko vam se čini da nakon pranja vaš veš nije dobro opran, to može biti posljedica upotrebe loših, po pravilu jeftinijih deterdženata. Obično je u tom slučaju riječ o praškovima koji se ne rastvaraju dobro u vodi. Možete ih prepoznati po tome što ne pjene i često ostavljaju tragove na vašoj odjeći, što, osim vizuelnog efekta, može izazvati svrab na koži.

2. Koristite pravu dozu deterdženta – ni previše ni premalo

Uobičajena greška koju mnogi korisnici prave jeste prekomjerno punjenje dozera za deterdžent.

Vremenom, to može dovesti do začepljenja crijeva što za posljedicu najčešće ima curenje i čak poplavu u kupatilu.

3. Deterdžent u prahu ili tečni – koji je bolji izbor?

Dobro je i jedno i drugo, što pre svega zavisi od vrste i boje odjeće koju želite da operete. Za bijelu odejću i veš najbolje je koristiti prašak za pranje jer proizvođači često u njega dodaju i sredstva za izbjeljivanje. Sa druge strane, tečni deterdžent koristite za obojenu garderobu, koja pranjem na ovaj način neće brzo izbljedjeti i duže će trajati.

4. Nemojte prepuniti veš mašinu

Nikada nemojte da prepunjavate veš mašinu! Ako je prepunite veš se neće dobro oprati i mrlje sa odjeće se neće ukloniti. Takođe, velika je vjerovatnoća da prašak za pranje koji obično sadrži izbjeljivač, ostane na odjeći i tako iziritira kožu kod male djece koja je jako osjetljiva, a može prouzrokovati i alergiju kod ljudi koji su osjetljivi.

5. Provjerite ima li dovoljno veša za pranje

Puštanje u rad mašine za samo par odjevnih predmeta je isto toliko loše kao i kada je preopteretite. Pa je veoma važno znati koliko odjeće treba staviti u bubanj kao i koju količinu deterdženta. (novi.ba)