ZAŠTO JE MESO ROZE BOJE ŠTETNO PO ZDRAVLJE: Profesor Tešić otkriva gdje vreba najveća opasnost

Zdravlje

ZAŠTO JE MESO ROZE BOJE ŠTETNO PO ZDRAVLJE: Profesor Tešić otkriva gdje vreba najveća opasnost

Meso roze boje može da izazove opasne posljedice po zdravlje, a profesor sa Hemijskog fakulteta Živoslav Tešić otkriva kako da se zaštitimo.

Ljekari savjetuju da treba izbegavati meso koje ima rozu boje. Ali, zašto? Kako prepoznati takvo meso i koje sve štetne dodatke možemo da unesemo u organizam, otkrio je profesor Živoslav Tešić sa Hemijskog fakulteta gostujući u “Jutru” na Prvoj.

On je objasnio je takođe objasnio da li termička obrada pomaže da se štetne materije unište ili postanu još gore i koje meso je najopasnije.

“Takvo meso je najbolje meso, ali roze boja treba da bude prirodna. Teško je da znamo golim okom, samo hemijskom analizom i zbog toga je jako bitno analizirati sve životne namirnice. Meso je proizvod koji se vrlo lako kvari i zbog toga mu se dodaju različiti aditivi koji imaju neke pozitivne, a ponekad i značajno opasnije posledice po zdravlje. Kad govorimo o konzerviranju mesa, počev od svežeg do onih proizvoda koji su suhomesnati, tu se dodaju hemijske supstance koje vrlo lako mogu da dovedu do sinteze vrlo kancerogenih supstanci”, rekao je profesor i objasnio:

“Prženjem hrane u prisustvu nezasićenih ulja, nastaje još jedna vrlo kancerogena supstanca. Zbog toga mi često preporučujemo da se hrana ne prži, ne peče, pogotovo da se ulje ne koristi više puta, nego da termička obrada bude blaža, odnosno da se hrana kuha u vodi, jer to smanjuje prisustvo ovih supstanci”, kaže profesor.

Nitriti igraju veliku ulogu u mesu.

“Meso mora da se konzervira i odličan konzervans su nitriti jer oni sprječavaju stvaranje vrlo opasne bakterije koja izaziva užasno ozbiljne posljedice po ljudsko zdravlje, to je botulinum. Nitriti imaju i druge osobine, a to je da kad vidite meso, da lijepo izgleda, da je ukus drugačiji, da osjećaj žvakanja hrane bude dobar. Ponekad proizvođači pretjeraju u tome”, rekao je profesor.

Kako birati meso?

“Ja uglavnom meso manje kupujem u lancima, više volim kod mesara i u manjim prodavnicama. Nema ih više mnogo, ali kod njih se meso uglavnom klalo dan, dva prije toga i ono je relativno svježe. U velikim marketima, to meso se već neko vrijeme čuva, naravno, pod odgovarajućim uslovima. Ja mislim da mi ne možemo izbjeći rizike od takvih supstanci, ali jednom uravnoteženom ishranom i pravilnom priprepom, mi negativne efekte možemo smanjiti da dovedu naše zdravlje u opasnost”, objašnjava profesor i dodaje šta treba jesti:

“Ono o čemu moramo voditi računa su nitrati. Povrće je jako bogato nitratima, to su salata, krompir, brokoli, banane, a najbolje je da poslije toga pojedete morsku ribu ili meso. Kad koristite ovakvu hranu, imate uravnoteženu ishranu i možete da unosite neke supstance kojima ih možete spriječiti, a to su svakako voće i povrće”, rekao je Tešić. (novi.ba)