OVO JE PRAVO IME JANE TODOROVIĆ: Malo ko zna za ovu ISTINU o PEVAČICI

Showbizz

OVO JE PRAVO IME JANE TODOROVIĆ: Malo ko zna za ovu ISTINU o PEVAČICI

Muzikom je počela da se bavi već u osnovnoj školi kada je s ocem i bratom Dejanom nastupala u Prištini i okolnim mestima

Jana Todorović je srpska folk pevačica prepoznatljiva po pesmama „Šta će ti pevačica“, „Ostavi mi drugove“, „Kući, kući“, „Crna kutija“, „Troši me ove noći“ i drugima. Rođena je 15. marta 1974. godine u Prištini. Odrasla je u mestu Babin Most nedaleko od Prištine. Sa suprugom Ivanom Todorovićem i ćerkom Kristinom Džulijen živi u Minhenu. Muzikom je počela da se bavi već u osnovnoj školi kada je s ocem i bratom Dejanom nastupala u Prištini i okolnim mestima. Profesionalno bavljenje pevanjem počinje u kafani Obilić u Beogradu. Prvi album je objavila 1992. pod naslovom „Imam moć“.

S obzirom da ploča nije naišla na očekivane reakcije šire publike, Jana je počela da radi kao profesor muzičke kulture u školi u Babinom Mostu. Drugi album snimila je 1998. godine. Reč je o CD-u „Jana “sa pesmama „Sokolica“, „Dva života“, „Primadona“ i drugima. Već naredne godine objavila je album „Polaznica“. Ipak, do prekretnice u njenoj karijeri došlo je 2000. godine kada je snimila pesmu „Ostavi mi drugove“, koja je za vrlo kratko vreme postala pravi hit.

Od 1992. do 2011. godine Jana je izdala deset studijskih albuma, a najpoznatije pesme su joj „ Šta će ti pevačica“, „Kući, kući“, „Crna kutija“, „Princeza“, „Barbar“ i druge. Do 2019. godine snimila je i dvadesetak singlova, a veliku popularnost doživela su pesme „Lune, lune“ i „Pevačica“. Detinjstvo i mladost je provela u selu Babin Most. Tu je završila osnovnu i srednju školu. Pohađala je Muzičku školu „Stevan Mokranjac“ u Prištini. Počela je da peva sa 14 godina, na porodičnim okupljanima. Ubrzo nakon toga je krenula da nastupa s ocem i bratom Dejanom na svadbama i krštenjima, te kafanama i restoranima u Prištini i okolini.,

S obzirom na to da njen prvi album koji je objavila 1992. godine nije bio marketinški ispraćen, prošao je bez većih reakcija publike. Zato je Jana prihvatila posao profesora muzičke kulture u osnovnoj školi u Babinom Mostu.

Posle toga su usledili nastupi u poznatoj beogradskoj kafani „Obilić“ gde je harizmom, glasom i talentom da zabavi publiku privukla veliku pažnju.

Janin drugi album u karijeri objavila je 1998. godine Diskografska kuća „Zam“. Na njemu su bile pesme „Dva života“, „Primadona“, „Gresi nebeski“, „Moje drugo lice“, „Crna ovca“ i druge. Godinu dana kasnije, u prodaji se našao njen treći album imena „Polaznica“. Pored naslovne pesme, sa njega su se izdvojile numere „Mostovi“, „Veselo društvo“, „Spremna na sve“ i druge. Janino pravo ime i prezime je Dragana Stanojević. (espreso.co.rs)