STVORILA VAM SE GRBA NA VRATU, EVO KAKO ĆETE JE ISPRAVITI: Trebate samo slijediti ovih 5 savjeta i RIJEŠIT ĆETE SE MUKE

Zdravlje

STVORILA VAM SE GRBA NA VRATU, EVO KAKO ĆETE JE ISPRAVITI: Trebate samo slijediti ovih 5 savjeta i RIJEŠIT ĆETE SE MUKE

Kifoza predstavlja zakrivljenost srednjeg dijela kralježnice i sâm pojam odnosi se na pretjeranu zakrivljenost. Iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi, najčešća je u starijih žena. Može uzrokovati nastanak grbe, a u ozbiljnijim slučajevima i probleme s radom srca i pluća. Staračka kifoza se često javlja zbog osteoporoze, kad kosti kralježnice slabe do te mjere da pucaju.

Ostale vrste kifoze mogu se pojaviti kod djece i tinejdžera zbog malformacija kralježnice ili uklještenja njezinih kostiju tijekom vremena. Provjeriti radi li se o kifozi možete malim kućnim testom. Stanite bočno pored ogledala i napravite pretklon. Ako vam leđa nisu ravna, nego blago zakrivljena, vjerojatno patite od kifoze. Kod liječenja je glavna metoda kineziterapija, a ponekad likečnici preporučuju nošenje steznika, dok se operativno liječenje rijetko preporučuje.

Kineziterapiji je glavni cilj opuštanje mišića ramena, vrata i leđa te jačanje trbušnih mišića koji učvršćuju kralježnicu kako bi se ljudi pravilnije držali i što manje grbili.

1. Pogledajte vašu težinu!

Prekomjerna težina jedan je od faktora koji uzrokuju stvaranje grbe. Zato je prvi korak da biste se riješili grbe na vratu promjena prehrambenih navika i konzumiranje vode umjesto nezdravih pića

2. Obratite pažnju na položaj spavanja

Kad spavate, kralježnicu trebate držati u položaju sličnom stojećem položaju s niskim ramenima, leđima ravnima, koljenima opuštenima, a kukovi usklađeni s ramenima.

– Ako spavate na leđima zapravo vam ništa ne treba ispod glave, zato upotrijebite samo jastuk za vrat.

– Ako spavate na boku, uzmite jastuk koji vam omogućuje da popunite razmak između ramena i vrata i stavite drugi između koljena i gležnja.

3. Trenirajte mišiće leđa.

Stručnjaci kažu da su vježbe koje jačaju gornji dio tijela, uključujući vrat i ramena, učinkovit način za sprječavanje i liječenje grbe jer pomažu u povećanju mišićne mase i olakšavaju sagorijevanje masti u ovom dijelu tijela.

Što učiniti:

Stavite ruke na stražnju stranu glave i pritisnite naprijed, istodobno gurajući glavu unatrag s mišićima vrata.

Položaj zadržite 5 sekundi i otpustite.

Ponovite: 10 puta

4. Napravite samo-masažu.

5. Ispravite svoje držanje.

Da biste ispravili držanje, bradu držite paralelno s tlom, ramena leđa i trbuh unutra. Neka vam ruke prirodno padnu sa strane. Vizualizirajte ispod vas žicu i kao da hodate po njoj. (novi.ba)