ŠTA ĆE SE STVARNO DESITI AKO SE UZIMA KAŠIČICA MEDA SVAKO JUTRO? Stigao je odgovor nutricioniste

Zdravlje

ŠTA ĆE SE STVARNO DESITI AKO SE UZIMA KAŠIČICA MEDA SVAKO JUTRO? Stigao je odgovor nutricioniste

Ako uopšte možemo govoriti o popularnosti meda, s obzirom da je u našoj svakodnevici prisutan odvajkada, sada je na vrhuncu, a prije svega zahvaljujući činjenici da sve veći broj ljudi izbacuje bijeli šećer iz ishrane.

Med je odlična, ako ne i najbolja alternativa šećeru, pa je prva preporuka nutricionista i stručnjaka. A ako već niste rešeni da ga u tolikoj meri uvrstite u ishranu, onda bi svakako trebalo razmisliti o jednoj kašičici meda svakog dana – ova jednostavna rutina ima brojne benefite za naš organizam.

“Med je definitvno najbolji zaslađivač na našim prostorima. Prema pravilu da je najbolje jesti hranu koja potiče sa podneblja gdje živimo, zaista je iracionalno koristiti nekoliko puta skuplje zaslađivače poput javorovog sirupa ili agave koji ionako treba, zbog viška fruktoze, izbjegavati. Kašika meda na dan je svakako dobra navika, kako se za med tvrdi da, osim transparentne nutritivne vrednosti koju možemo prikazati, daje brojne pogodnosti za celokupno zdravlje, te sve sisteme organa u našem tijelu”, ističe dijetetičar – nutricionista Tanja Olajdžija za Blic Ženu.

Na prvom mjestu redovna konzumacija meda ojačaće vaš imuni sistem, ali to je samo jedno od niza blagotvornih dejstva ove namirnice. Evo kako još med može da utiče na naše zdravlje:

Poboljšava cirkulaciju
Jača snagu srca i poboljšava srčani ritam
Poboljšava probavu
Poboljšava obnavljanje tkiva
Potpomaže obnavljanje krvnih elemenata
Ima antibakterijsko dejstvo
Poboljšava otklanjanje toksičnih materija iz organizma
Djeluje protiv stresa
Sigurni smo i da ste čuli za čuveni mit o tome kako med treba konzumirati isključivo drvenim kašičicima. Ipak, ukoliko zanemarimo estetski momenat, ovakva pretpostavka nije stručno potkovana.

“Da li ćete uzeti kašiku meda ujutro ili uveče manje je važno, važno je da vam ta konzumacija prija. I takođe znajte da je zabluda da se med konzumira isključivo drvenim kašikama. Današnji pribor za jelo ne dolazi u interakciju sa sastojcima meda, te ga bez bojazni možete konzumirati običnim metalnim kašičicama”, zaključila je Tanja. (novi.ba)