ŽELITE UBRZATI METABOLIZAM ? Nutrionista otkrio 3 NAMIRNICE koje vam mogu pomoći

Zdravlje

ŽELITE UBRZATI METABOLIZAM ? Nutrionista otkrio 3 NAMIRNICE koje vam mogu pomoći

Potaknite ‘lijena crijeva’. Ove 3 namirnice ubrzavaju metabolizam, a imaju i druge brojne dobrobiti.

Osobe s usporenim metabolizmom često imaju problem s pretilošću i teško skidaju kilograme. Kada metabolizam ne funkcionira na odgovarajućem nivou važno je obratiti pažnju na način prehrane. Postoje određene namirnice koje mogu potaknuti ubrzanje metabolizma, a američka nutricionistica Edie Horstman ističe sljedeće:

Marelice

Sadrže magnezij, željezo, kalij i vlakna, koji pozitivno utječu na tijelo. Bilo da ih jedete suhe ili svježe, odličan su izvor vlakana. Vlakna razgrađuju masne kiseline i tako brinu o zdravlju probave. Također, vlakna iz marelica kroz probavni sustav stimuliraju i rad metabolizma, pa su sjajan izbor za užinu/međuobrok onih koji su na dijeti.

Avokado

Savršen izvor zdravih masti i magnezija. Izuzetno je bogat vlaknima, pomaže u gubljenju kilograma i smanjuje nivo šećera u krvi. Ubrzava metabolizam i regulira apetit.

Borovnice

Sadrže vitamine K1 i C, mangan, vitamin B6, E i bakar. Borovnice imaju nizak glikemijski indeks i kontroliraju razinu šećera u krvi, bogate su vlaknima i pozitivno djeluju na metabolizam.

Edie Horstman također napominje da balansirana prehrana kod zdravih osoba dovodi metabolizam u savršenu brzinu i pomaže da tijelo ostane u dobroj formi, bez puno napora i odricanja. Pored navedenih namirnica, ona dodaje i čili paprike i špinat na listu hrane koja stimulira metabolizam.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)