NAJBOLJE POVRĆE ZA SVE KOJI SU “PREVALILI” 50: Jeftino je i ima ga NA PIJACI, čuva kosti i USPORAVA STARENJE

Zdravlje

NAJBOLJE POVRĆE ZA SVE KOJI SU “PREVALILI” 50: Jeftino je i ima ga NA PIJACI, čuva kosti i USPORAVA STARENJE

Skoro sve povrće je korisno za zdravlje, ali neke vrste se posebno preporučuju osobama u pedestim godinama.

Naučnici savetuju da posebno obratite pažnju na spanać!

“Ako treba da izaberem jedno povrće, izabraću lisnato, posebno spanać”, objasnila je Ejmi Gudson, dijetetičarka i autorka “Metoda sportske ishrane”.

Razlog zašto ona preporučuje spanać za osobe starije od 50 godina je taj što je lisnato povrće dobar izvor hranljivih materija koje su posebno korisne sa godinama, odnosno kalcijuma, vitamina B12 i kalijuma.

“Osobe starije od 50 godina imaju povećanu potrebu za hranljivim materijama, određenim vitaminima i mineralima, a koji pomažu zdravom starenju… Konkretno, potrebno im je više kalcijuma da bi održali mineralnu gustinu kostiju kako stare, više vitamina B12 zbog činjenice da njegova apsorpcija obično opada sa godinama, i kalijuma”, nastavlja ona, posebno naglašavajući da visokokvalitetni proteini su još jedna važna hranljiva materija koju treba posebno pojačati kad starite da biste održali mišićnu masu.

Gudson naglašava i da je malo namirnica koje imaju u optimalnoj količini sva tri elementa neophodna osobama u pedesetim godinama, a spanać je u samom vrhu ove liste kao najbolji.

“Listnato povrće sadrži kalcijum, kalijum i nešto vitamina B12”, kaže ona. “Osim toga, sadrži i vlakna, koja su važna za zdravlje creva i srca, kao i antioksidante koji pomažu telu da se bori protiv upale.”

Ipak, da biste maksimalno iskoristili benefite spanaća i iz njega “izvukli” najvažnije hranljive materije, potrebno je da generalno imate uravnoteženu ishranu. Odnosno, savet je da jedete i druge namirnice koje obiluju ovim važnim supstancama.

“Najbolji izvori kalcijuma su mlečni proizvodi kao što su mleko, sir i jogurt. Najbolji izvori vitamina B12 se uglavnom nalaze u životinjskim proteinima kao što su govedina, jetra, riba, jaja, mlečni proizvodi i obogaćene žitarice. Najbolji izvori kalijuma, međutim, nalaze se u voću i povrću pored mlečnih proizvoda kao što su mleko i jogurt”, zaključila je Gudson. (novi.ba)