PRVA POMOĆ KOD UJEDA STRŠLJENA: Šta uraditi ako krene da leti oko vas?

Zdravlje

PRVA POMOĆ KOD UJEDA STRŠLJENA: Šta uraditi ako krene da leti oko vas?

Ubod stršljena može da bude veoma opasan ukoliko je osoba alergična na ujed ose ili pčele, pa samim tim i stršljena.

Obično ne napadaju ljude iz čista mira, ali kada su u krizi za vodom i hranom mogu da budu nervozni, a tada napadaju koga i šta stignu.

To nije slučaj sa pčelama i bumbarima, koji napadaju samo u obrani, odnosno ako se osjećaju ugroženo.

Ukoliko se nađete u njihoj blizini, važno je da im se ne približavate i da ostanete pribrani, već da reagujete brzo i da budete oprezni.

Ubod stršljena daleko je manje opasan nego što većina ljudi misli. Pri ubodu stršljen ispušta manju količinu otrova, a i sam otrov je manje toksičan od pčelinjeg.

Ipak, iako je manje otrovan mnogo je više bolan, jer stršljen ima dužu i deblju žaoku. Ono što je važno,u prirodi je stršljen vrlo bitan jer čisti prirodu od lešina, te šumari ne dozvoljavaju da se uništava.

Stršljen je ugrožena vrsta te je kao takav uvršten u crvenu listu ugroženih životinja. U nekim zemljama kao npr. Njemačkoj za uništavanje stršljena propisane su vrlo visoke kazne.

Stršljeni najčešće grade gnijezda u dimnjacima, šupama i na tavanima, zatim, u zapuštenim objektima, u šupljem drveću, u krošnjama…

U jednom gnijezdu zna da bude do 700 jedinki, zato je izuzetno važno da, ukoliko naiđete na takvo gnijezdo, nikako ne pokušavate to sami da riješite jer može da bude kobno. Mnogo mudrije je pozvati stručnjake iskusne u takvim situacijama.

Ukoliko se približite gnijezdu i uznemirite stršljene, oni će masovno krenuti u napad, a s obzirom na to da jedan može da vas ubode više puta, napad stršljena može da bude vrlo opasan.

Za osobe sklone alergijskim reakcijama najbolja prevencija je izbjegavanje ovih insekata. Izbjegavajte boravak u baštama i voćnjacima blizu cvijeća ili prezrelog voća. Takođe, ne uznemiravajte ove opasne insekte, ne mašite rukama jer zbog toga mogu da postanu agresivniji

Ne trestite stare grane s drveća jer ovi opasni insekti često onde imaju gnijezda. Ukoliko opasni insekt sleti na ruku pažljivo ga skinite povlačenjem papirnate maramice po ruci. Ne hodajte bosonog po travi jer neki od ovih opasnih insekata rado borave u travi. Izbjegavajte nošenje preširoke odjeće u koju bi opasni insekti mogli da se zavuku i postanu agresivni.

Ukoliko ipak do uboda dođe najbolje je da pomoć potražite u najbližoj zdravstvenoj ustanovi, a do tada na mjesto uboda stavite hladne obloge i ukoliko ste alergični popijete lijek protiv alerije. (novi.ba)