AKO PRIMIJETITE OVE PROMJENE NA KOŽI, ODMAH SE JAVITE LJEKARU: Mnogi ne obraćaju pažnju, a mogu da ukažu na SMRTONOSNU BOLEST

Zdravlje

AKO PRIMIJETITE OVE PROMJENE NA KOŽI, ODMAH SE JAVITE LJEKARU: Mnogi ne obraćaju pažnju, a mogu da ukažu na SMRTONOSNU BOLEST

Ako primijetite neke od ovih promjena na koži, potrebno je da se obratite svom ljekaru – neke mogu da ukažu na rak kože.

Ljeto nam se polako bliži kraju, kao i sezona svakodnevnog izlaganja suncu. Ako ste dovoljno vodili računa o koži, redovno stavljali zaštitni faktor, ali i nakon kupanja u slanoj vodi i sunčanja negovali je na adekvatan način, nećete je dovesti u rizik od različitih ekcema ili ljuštenja. U suprotnom posljedice mogu da budu fatalne. Međutim, na neke genetske stvari ipak ne možemo da utičemo, kao što su mladeži.

Ukoliko ne obraćate dovoljno pažnje na njih možete da dovete sebe u rizik od potencijalnog raka kože.

Postoje dvije vrste kancera kože koje se uglavnom dele na nemelanomske i melanomske. Zato stručnjaci preporučuju da redovono proveravate promjene na koži, kao i mladeže.

Melanomski rak kože

Melanomski rak kože može da se proširi na ostale organe u tijelu. Inače, melanociti su ćelije u koži koji nam pružaju određenu boju jer proizvode pigmenete – melanine. Međutim, usled prevelikog izlaganja suncu, melanociti proizvode više pigmenta zbog čega postajemo preplanuli, ali i izloženi većem riziku od nastanka kancera kože.

Najčešći znak melanoma jeste pojava novog mladeža ili promena postojećih. Zato je važno, pogotovo sada, kada se leto bliži kraju, da obratite pažnju na kožu i detaljno proverite mladeže.

Stručnjaci preporučuju poznatu metodu provjeravanja melanoma:

Asimetrija – melanome ćete prepoznati po nepravilnom obliku
Ivice – oni obično imaju urezane ili neravne ivice
Boja – sastoje se od dve ili više različitih nijansi
Prečnik – većina melanoma je obično veća od 6 milimetra u prečniku
Promjene – ako vremenom menja veličinu, to je znak da treba da se obratite ljekaru
Nemelanomski rak kože

Nemalonom se uglavnom razvija na površinskim slojevima kože. Ćelije u epidermisu (gornjem sloju kože) su najviše izložene riziku od oštećenja sunčevog zračenja. Iako se na početku ne obraća previše pažnje na to, vremenom može da prouzrokuje nekontorlisani rast ćelija, što potencijalno dovodi do kancerogenih tumora.

A evo i kako da prepoznate nemelanomski rak kože:

Obično se javljaju kvržice na koži ili promjena boje koje se vremenom sve više šire. U većini slučajeva, ovi znakovi promjene su uglavnom crvene i tvrde. Pored toga postoje i dodatni simptomi koji ukazuju na rak kože:

ćelije kože izgledaju voštano i čvrsto
ponekad krvare
moguća je pojava krasti
ljušte se
Ako se na vrijeme primijeti, u svojoj ranoj fazi, ovaj oblik raka kože može potpuno da se izliječi. Zato je dobro, da ukoliko primetite bilo kakve promjene, da se odmah obratite svom ljekaru. (novi.ba)