ČISTI RADIJATORI ĆE VAM UŠTEDITI PARE: Najjednostavniji trik kojim ćete ukloniti prljavštinu ZA TILI ČAS

Zanimljivosti

ČISTI RADIJATORI ĆE VAM UŠTEDITI PARE: Najjednostavniji trik kojim ćete ukloniti prljavštinu ZA TILI ČAS

Grijna sezona se bliži, a to znači da je neophodno da dobro očistimo radijatore i pripremimo ih za zimu.

Prašina u radijatorima može da zatvori protok toplote što znači da radijatori moraju više da rade kako bi zagrijali cijelu prostoriju, zato je važno da očistite svoje radijatore, jer na taj način će da se smanje i troškovi grijanja.

Najčešći oblik modela radijatora su oni standardni, bele boje, metalne konstrukcije i žljebastih panela, koji često skupljanju prašinu i prljavštinu koja bi se trebalo da se čisti barem jednom godišnje.

Kako se pravilno čisti radijator?

Čim upalite radijatore oni počinju da sakupljaju velike količine prašine, kod nekih radijatora čišćenje i održavanje nije jednostavno, a posebno kada se radi o rebrastim radijatorima.

Za čišćenje prašine na rebrima radijatora najbolje je da koristite posebne četke predviđene za tu svrhu, a spoljne površine rebrastih, pločastih i cevnih radijatora treba da održavate blagim sredstvima koja neće da oštete površinu radijatora.

Ukoliko nemate posebne četke, najlakše je da ih očistite puhanjem prašine s usisavačem ili fenom.

Ako su vaši radijatori izrađeni od posebnih materijala koji zahtjevaju specijalno održavanje, trebalo bi da bude naglašeno u uputstvima.

Dekorativni radijatori ponekad zahtjevaju specijalna sredstva za održavanje jer se sastoje od različitih materijala.

Važno je da budete oprezni sa vrstom materijala koji koristite za čišćenje radijatora, izbegavajte abrazivne materijale jer oni mogu da izgrebu i oštete površinu radijatora.

Ako na vašim radijatorima postoje tvrdokorne mrlje, ostavite tečnost za prskanje nekoliko minuta duže nego što je normalno i obrišite je energično krpom ili sunđerom dok ne vidite da ste uklonili sve mrlje.

A ukoliko ste pušač, nikotin se veoma lako pričvršćuje na tople predmete i polako pretvara materijal u blago žutu boju, pa ako je to slučaj s vašim radijatorima, možda ćete morati da koristite sredstvo za čišćenje koje je posebno dizajnirano za uklanjanje takvih vrsta mrlja.

Prije početka sezone grejanja neophodno je da na radijatorima ispustite vazduh koji ometa njihovo pravilno funkcionisanje., takođe, radijatore koji se ne koriste redovno treba da postavite na minimalnu temperaturu da se voda u cijevima ne bi smrznula i kako ne bi došlo do neželjenog pucanja radijatora.

Šest koraka do čistog radijatora:

Isključite grijanje
Usisajte prašinu iz radijatora
Pomoću četke očistite dijelove koje niste mogli da usisate
Fenom ispušite ostatak prašine
Spoljašnji dio radijatora obrišite mokrom krpom kako bi uklonili svu prašinu
Temeljno obrišite radijator suhom krpom

Dakle, obavezno redovno usisavajte svoje radijatore, to će da vam pomogne ne samo u zaštiti od alergija, nego će i vaše grijanje da bude jače. (novi.ba)