NIZAK HOLESTEROL ŠTETI ZDRAVLJU: Pet simptoma koji upozoravaju da morate posjetiti ljekara

Zdravlje

NIZAK HOLESTEROL ŠTETI ZDRAVLJU: Pet simptoma koji upozoravaju da morate posjetiti ljekara

Poznato je da visok nivo holesterola može da ima uticaj na kardiovaskularni sistem, ali možda će vas iznenaditi činjenica da nije dobro ni ako su njegove vrijednosti niske.

Većina ljudi smatra da je holesterol uvek loš i da je začepljenje arterija i povećanje rizika od srčanog i moždanog udara njegova glavna uloga. Iako ozloglašen, holesterol je neophodan organizmu za održavanje strukture i fluidnosti ćelijskih membrana, ali i odgovoran za brojne horomone.

“Holesterol je vrsta lipida koji je ključan sastojak u stvaranju steroidnih hormona, vitamina D i žučnih kiselina, koje nam pomažu da razradimo masti u cijrevima. Naša tijela imaju holesterol koji se kreće kroz naše tijelo preko lipoproteina, uključujući lipoprotein visoke gustine (HDL), što je dobra vrsta holesterola, i lipoprotein niske gustine (LDL), što je onaj loš holesterol. A kada je ova ravnoteža narušena može doći do razvijanja tih masnih naslaga”, tvrde stručnjaci. Važan je balans, a ovo su simptomi koji ukazuju da je nivo holesterola u krvi nizak.

Nivo holesterola koji se smatra preniskim je holesterol lipoproteina niske gustine (LDL) niži od 40 mg/dL i holesterol lipoproteina visoke gustine (HDL) niži od 40 mg/dL.

Anksioznost

Koliko god čudno zvučalo, anksioznost bi mogla biti indikator niskog nivoa holesterola. Ljekari preporučuju konzumaciju orašastih plodova, ribe i ribljeg ulja.

Depresija

Brojne studije su dokazale da je holesterol neophodan za mentalno zdravlje. Nizak nivo holesterola, prema mišljenju stručnjaka, može dovesti do velikog depresivnog poremećaja.

Moždani udar

Obično se moždani udar povezuje sa visokim vrijednostima holesterola. Međutim, i kada holesterola nema dovoljno povećava se rizik od moždanog udara.

Karcinom

Stručnjaci tvrde da je ravnoteža između dobrog i lošeg holesterola ključna za zdravlje organizma, te i da ako je u disbalansu, može da izazove ozbiljne zadravstvene probleme. Nedijagnostikovani karcinom može da prozrokuje smanjenje holesterola, pokazuje istraživanje američkog Nacionalnog instituta za karcionom.

Prevremeni porođaj

Studija iz 2015. povezuje nizak nivo holesterola sa povećanim rizikom od prevremenog porođaja. (novi.ba)