OVE 3 STVARI SKORO SVI RADIMO, A NANOSE VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: Jednu izbjegavajte uveče, a drugu ujutru – NIJE TEŠKO!

Zdravlje

OVE 3 STVARI SKORO SVI RADIMO, A NANOSE VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI: Jednu izbjegavajte uveče, a drugu ujutru – NIJE TEŠKO!

Ovo su tri stvari koje većina radi, a mogu da naškode zdravlju!

Poznata nutricionistkinja Kler Sorli, nedavno je objavila video u kojem je navela nekoliko stvari koja većina ljudi radi, a koje mogu da se negativno odraze na naše zdravlje.

Prva na listi većini ne bi pala na pamet. U pitanju je spavanje sa upaljenim internet ruterom što može da bude opasno. Prema njenim riječima, on emituje previše elektromagnetnih talasa koji mogu da izazovu česte glavobolje, kao i nesanicu. Jedno istraživanje iz 2018. godine pokazalo je da postoji čak sedam negativnih efekata ovog uređaja:

oksidativni stres
oštećenje sperme, tačnije testisa
psihološki efekti
izumiranje ćelija u organizmu
oštećenje DNK molekula
promjena hormona
povećan nivo kalcijuma

Oni koji imaju internet ruter u sobi gde spavaju, savjetuje se da ga prije odlaska u krevet isključe.

Kafa prije doručka

Druga stvar koju bi trebalo da izbjegavamo jeste ispijanje kafe pre doručka. Ukoliko to radite vrijeme je da prestanete, jer unošenje kofeina na prazan stomak pokreće prekomerno lučenje kortizola, odnosno hormona stresa, a koji je inače u jutarnjim časovima povećan. Takođe, kortizol svoj vrhunac dostiže oko 30 do 45 minuta nakon što se probudite. Nutricionistkinja je takođe napomenula da ispijanje kafe izjutra povećava nivo kiseline u želucu, a često izaziva i gorušicu.

Dijelovi paprike

Treći savjet se odnosi na paprike, tačnije na bijele žilice unutar nje koje su obično gorkog ukusa. Većina ih baca prilikom čišćenja, ali one mogu da budu veoma korisne za organizam. Prema riječima stručnjaka gorka hrana povoljno utiče na rad crijeva, jer pokreće lučenje želudačne kiseline koja je najvažniji učesnik u varenju hrane. (novi.ba)