STALNO VAM JE HLADNO, OBRATITE PAŽNJU NA OVAJ SIMPTOM: Evo koja je bolest u pitanju

Zdravlje

STALNO VAM JE HLADNO, OBRATITE PAŽNJU NA OVAJ SIMPTOM: Evo koja je bolest u pitanju

Svi imamo jednog prijatelja ili člana obitelji koji se uvijek žali da mu je hladno.

Čak i na vrhuncu ljeta oni imaju hladne ruke ili stopala i žale se da im je zima. Ženama je često hladnije nego muškarcima, a uzrok tog fenomena pojasnili su stručnjaci iz Izraela koji vjeruju da su žene evoluirale i da intenzivnije osjećaju hladnoću jer to razdvaja spolove i sprječava sukobe parova.

Osim toga, postoji nekoliko zdravstvenih stanja koja također mogu biti krivac za to što vam je neprestano hladno.

Raynaudova bolest
Iako u većini slučajeva ne uzrokuje ozbiljne probleme, Raynaudova bolest utječe na cirkulaciju pa nekim ljudima može uzrokovati osjećaj zime. Nekima će zbog toga vrhovi prstiju biti bljeđi, a drugima koža plava. U ovom slučaju možete održavati toplinu doma, nositi toplu odjeću, posebno na rukama i nogama, i vježbati jer to poboljšava cirkulaciju.

Hipotireoza
Pišući za The Conversation, profesor Adam Taylor rekao je da je hipotireoza ili neaktivna štitnjača još jedno stanje zbog kojeg vam može biti hladno. Ovo se stanje obično liječi sintetskim hormonima.

Hormonalni problemi
Hormoni uključeni u menstrualni ciklus mogu utjecati na tjelesnu temperaturu žene.

“Brojni spolni hormoni djeluju na sustav koji regulira našu temperaturu. Na primjer, estrogen uzrokuje širenje krvnih žila, što pomaže u smanjenju tjelesne temperature, dok progesteron ima tendenciju uzrokovati višu tjelesnu temperaturu. Sintetski progesteron, koji se nalazi u oralnim kontraceptivima, uzrokuje dugotrajno povišenje tjelesne temperature”, tvrdi profesor Taylor te dodaje da je prije ovulacije temperatura u žena oko 35.9 stupnjeva, a nekoliko dana kasnije doseže vrhunac i iznosi oko 36.7 stupnjeva Celzijevih.

Arterioskleroza
Profesor Taylor ističe da je arterioskleroza, koja je rezultat nakupljanja plaka na krvnim žilama, također jedan od uzroka osjećaja hladnoće.

“Postoje različite vrste ovog stanja, ali ono koje najčešće uzrokuje osjećaj hladnoće je bolest perifernih arterija, pri čemu su arterije koje dovode krv u vaše udove sužene”, tvrdi.

Dijabetes
Ako su simptomi suptilni ili ih uopće nema, može proći prilično dugo dok ne dobijete dijagnozu dijabetesa. Ključni znakovi uključuju češće odlaske na WC, pretjeranu žeđ i umor, a osjećaj hladnoće jedan je od rjeđih znakova tog stanja.

Anemija
Kada netko ima nedostatak željeza, koje dobivamo unosom mesa, tamnog lisnatog povrća i mahunarki, ruke i stopala mogu biti hladniji, ali češći simptomi su kratkoća daha i umor.

Stanje srca ili problemi s cirkulacijom
Mnogi ljudi pate od problema sa srcem ili cirkulacijom, ali neka od tih stanja neće biti dijagnosticirana. Hladna stopala mogu biti znak zanemarenog, ali ozbiljnog stanja koje se naziva periferna arterijska bolest. Nastaje kada nakupljanje masnih naslaga u arterijama ograniči protok krvi u nogama.

Ako sumnjate u bilo koje od navedenih stanja, posavjetujte se sa svojim liječnikom o daljnjim koracima. (novi.ba)