POVEĆAVA RIZIK OD TROMBOZE: Popularno piće može biti opasno, evo ko i kad ne smije nipošto da ga pije

Zdravlje

POVEĆAVA RIZIK OD TROMBOZE: Popularno piće može biti opasno, evo ko i kad ne smije nipošto da ga pije

Kafa može da ima različito dejstvo na zgrušavanje krvi – kod nekog pozitivno, a kod nekog negativno. Evo zašto!

Zgrušnjavanje krvi je vitalno važna funkcija u organizmu, ali kada se ugrušci stvaraju bez dobrog razloga poput povrede, govorimo o trombozi. Nju izazivaju loše životne navike kao što su nezdrava ishrana i nedovoljna fizička aktivnost, ali i neka izmenjena stanja organizma – trudnoća, gojaznost ili bolest.

Gušća krv može biti izazvana i dehidratacijom tela, a nju potpomažu i napici kao što je kafa. Kofein može da poveća rizik od nastanka ugruška, pokazala su neka istraživanja, ukoliko dođe do ukrštanja sa još nekim faktorima rizika.

Tako je utvrđeno da naporni fizički treninzi, udruženi sa dejstvom kofeina prije početka vježbanja, pojačavaju koagulaciju krvi i povećavaju vjerovatnoću za nastajanje tromba.

“To se ne odnosi na zdrave ljude”, objašnjava dr Monika Vaserman. “U istraživanju su učestvovali muškarci koji su već imali lošije kardiovaskularne markere – visok krvni pritisak i visok holesterol ili su bili pušači.”

Kod zdravih osoba kafa može da, čak, snizi rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Važno je da se pije u umjerenim količinama – ne više od jedne do dvije šoljice dnevno. (novi.ba)