Lekar je zavirio u UVO dečaka koji se žalio na čudne ZVUKOVE: Nije mogao da veruje šta je unutra

Zdravlje

Lekar je zavirio u UVO dečaka koji se žalio na čudne ZVUKOVE: Nije mogao da veruje šta je unutra

Dečak nije osećao bol i nije imao problema sa sluhom, ali je sve vreme nosio parazita zakačenog na bubnu opnu

Dečak iz SAD je nekoliko dana čuo čudan zvuk u uhu, a ono što su lekari pronašli unutra šokiralo je sve. Ispostavilo se da mu se unutra zavukao krpelj koji se prikačio za bubnu opnu. Doktor koji je lečio dete priznao je da se nikada nije susreo sa sličnim slučajem. Neobičan događaj objavljen je u medicinskom zborniku The New England Journal of Medicine.

Dečak nije osećao bol i nije imao problema sa sluhom. Jedina neprijatnost je bilo dosadno i sve glasnije zujanje i osećaj da mu se nešto zaglavilo u desnom uhu. Kada je nekoliko dana kasnije doktor pogledao u ušni kanal dečaka, sve je postalo jasno, neprijatne zvuke pravio je krpelj koji se migoljio.

Otorinolaringolog koji je pregledao 9-godišnjaka video je krpelja pričvršćenog za bubnu opnu u uhu. Koža oko parazita koji se hranio je bila upaljena.

Doktor Dejvid Kasl, iz dečje bolnice “Jejl Nju Hejven”, koji je bio uključen u lečenje pacijenta, priznao je da nikada ranije nije video ovakav slučaj. Istovremeno, on je naglasio da se ovakve situacije dešavaju, iako izuzetno retko.

Dr Erik Valdman, šef pedijatrijske otorinolaringologije iz te bolnice, prvobitno je pokušao da ukloni krpelja na uobičajeni način. Nažalost, ispostavilo se da je on duboko zagrizao bubnu opnu i da se može ukloniti samo hirurški (pod opštom anestezijom).

Nakon što je krpelj uklonjen, dečaku su date antibiotske kapi za uši kako bi se sprečio razvoj infekcije. Kako prenosi livescience.com, mesec dana nakon zahvata, devetogodišnjak se osećao veoma dobro, nije bilo znakova bolesti koju prenose krpelji, a bubna opna je zarastala bez problema.

Parazit koji su lekari uklonili iz dečakovog uha identifikovan je kao livadski krpelj. Ova vrsta, opasna je i po ljude (kao i pse i mačke). (objektiv.rs)