Seljak sređivao voćnjak, pa ISKOPAO nešto zapanjujuće: To mu je draže od svakog blaga (VIDEO)

Zanimljivosti

Seljak sređivao voćnjak, pa ISKOPAO nešto zapanjujuće: To mu je draže od svakog blaga (VIDEO)

Arheološko blago potiče iz vizantijskog doba i nalazilo se ispod stabla masline

Jedan poljoprivrednik iz Gaze otkrio je u svom voćnjaku mozaik iz Vizantijskog perioda.

Kitnjasti vizantijski podni mozaik koji prikazuje razne šarene ptice i druge životinje slučajno je otkriven u Gazi nakon što je palestinski voćar pokušao da zasadi novo drveće na svojoj zemlji.

Salman al-Nabahin je otkopao relikviju dok je radio u svom voćnjaku. Pokušavajući da otkrije zašto neka stabla masline nisu pustila korenje kako bi trebalo, Nabahin i njegov sin počeli su da kopaju. Tada je sekira, kako je ispričao, njegovog sina udarila u „nešto tvrdo i nepoznato”.

– Tražio sam na internetu… Saznali smo da je to mozaik iz vizantijskog doba. Ja to vidim kao blago, naravno, ne lično, draže mi je od blaga – rekao je otac sedmoro dece.

Palestinsko ministarstvo turizma i antikviteta saopštilo je da „podijum obuhvata nekoliko mozaičkih panela koji prikazuju životinje i razne prikaze karakteristične za društveni života tokom vizantijske ere”.

Vizantijsko carstvo je trajalo od rascepa Rimskog carstva na Istočno i Zapadno carstvo 395. godine do njegovog osvajanja od strane Turaka Osmanlija 1453. godine.

– Arheološko otkriće je još u ranoj fazi i čekamo da saznamo više o tajnama i civilizacijskim vrednostima – navodi se u saopštenju ministarstva. Nacionalni istraživački timovi rade u partnerstvu sa međunarodnim stručnjacima i naučnicima iz Francuske arheološke škole.

Gaza je kao lokalitet bogata antikvitetima, jer je bila važno trgovačko čvorište za civilizacije koje datiraju još od starih Egipćana i Filistejaca.

Poslednjih godina objavljeno je nekoliko značajnih otkrića. Ali zbog nedostatka sredstava i relevantnih stručnjaka, međunarodne grupe stručnjaka pomažu u procesu iskopavanja i očuvanja. (objektiv.rs)