ŠTA AKO SLABIJE ČUJETE NAKON PREHLADE? DR MARTIN SCURR otkrio razlog i šta trebate uraditi

Zdravlje

ŠTA AKO SLABIJE ČUJETE NAKON PREHLADE? DR MARTIN SCURR otkrio razlog i šta trebate uraditi

Osjećaj blokiranosti u danima ili sedmicama nakon prehlade ili bilo koje respiratorne infekcije – uključujući Covid – uobičajeno je iskustvo.

Nastaje zato što virusi koji inficiraju respiratorni trakt uzrokuju upalu sluznice koja oblaže nos i sinuse, jer njihovo prisustvo potiče imunološke stanice da se tamo akumuliraju.

Ovoj upali je potrebno vrijeme da se smiri, a može postojati i neka zaostala blokada u eustahijevim cijevima – cijevima koje ventiliraju srednje uho. Oni idu do stražnjeg dijela nosa i pomažu u izjednačavanju pritiska sa vanjskim svijetom.

Sluz također može proći iz stražnjeg dijela nosa u ove cijevi, začepiti ih i rezultirati osjećajem gluhoće, kazao je doktor Martin Scurr za Daily Mail.

Iako se to obično povlači u roku od nekoliko dana (sluz će sama od sebe izaći iz stražnjeg dijela nosa), to nije uvijek slučaj.

Najjednostavnije rješenje je korištenje dekongestivnog spreja za nos, koji smanjuje upalu u nosnim prolazima smanjujući krvne žile.

Nakon upotrebe, stisnite nos i snažno pušite zatvorenih usta kako biste podigli pritisak u eustahijevim cijevima. Ovo bi trebalo pomoći izbacivanju sluzi, napominje doktor. (novi.ba)