Podigli su POD u kući, pa zanemeli od šoka: Čudna KUTIJA je krila tajnu koja će im promeniti život

Zanimljivosti

Podigli su POD u kući, pa zanemeli od šoka: Čudna KUTIJA je krila tajnu koja će im promeniti život

Verovali ili ne, nisu imali pojma da im se čitavo bogatstvo više od 10 godina krilo ispod nogu

Par iz Velike Britanije pronašao je veliku gomilu starih zlatnika u vrednosti od oko 250.000 funti (blizu 33,5 miliona dinara) ispod kuhinjskog poda kuće u kojoj su živeli 10 godina.

“Štek” od 264 zlatnika starih skoro 300 godina pronađen je tokom renoviranja objekta u Severnom Jorkširu u julu 2019, ali je otkriće obelodanjeno prošlog meseca. Novčići su ubrzo nakon toga prodati na aukciji i dostigli su skoro tri puta veću cenu od procenjene vrednosti.

Anonimni par ispod drvenog poda u kuhinji primetio nešto što im je na prvi pogled izgledalo kao stare električne instalacije. Odna su razbili oko 20 cm betona da bi otkrili metalnu kutiju veličine limenke u koju su bili nagurani mali zlatnici.

Verovali ili ne, nisu imali pojma da im se čitavo bogatstvo više od 10 godina krilo ispod nogu. Vrednost novčića procenili su londonski aukcionari “Spink & Son”, čiji su članovi posetili imanje na zahtev para.

Dalja analiza tima otkrila je da su novčići prvobitno pripadali Fernli-Mejstersima, bogatoj trgovačkoj porodici iz grada Hala. Mejsterovi su bili međunarodni trgovci rudom gvožđa, drvetom i ugljem početkom 18. veka.

Zlatni novčići su dobili naziv „Ostava oblasti Elerbi“ jer su pronađeni u gradu Elebri.

Gregori Edmund, iz londonske aukcijske kompanije “Spink & Son”, rekao je da su kupci iz celog sveta hrlili da bi se nadmetali za 292 godine staro blago.

Novčići su na kraju prodati za 754.320 funti. Edmund je rekao da je najvredniji predmet u kutiji bio nesavršeno iskovani novčić iz 1720. godine, koji je sam kupio za 62.400 funti.

– Nikada ranije nisam video takav odaziv na aukciju, a rezultati svedoče o tome, moja prvobitna procena je trostruko nadmašena – rekao je Edmund.

Kolekcija je prodata u delovima različitim kolekcionarima, piše Metro. (objektiv.rs)