ŠTA JE BOLJE – KAČAMAK ILI PALENTA, HLJEB ILI TJESTENINA? Nutricionista Pejić otkrio šta manje goji

Zdravlje

ŠTA JE BOLJE – KAČAMAK ILI PALENTA, HLJEB ILI TJESTENINA? Nutricionista Pejić otkrio šta manje goji

Da li je zdraviji bijeli hljeb od paste, šta je bolji izbor – kačamak ili palenta, proja ili integralni hljeb? O zdravijim odabririma namirnica koje su u osnovi ugljeno-hidratne, govorio je u emisiji “RTS Ordinacija” nutricionista Đorđe Pejić.

Pa tako prvo pitanje je bilo šta je bolje odabrati – kačamak ili griz?

“Ugljeni hidrati su nam neophodni u ishrani”, kaže nutricionista i dodaje: “Griz se pravi od bijelog pšeničnog brašna, tip 400 ili 500, to zrno se u potpunosti tehnološki obradi, sklanja mu se i opna i endosperm. Sva vlakna su uklonjena u grizu i on ima manje količinu u odnosu na kukuruzno brašno. A ima i gluten u sebi.”

Mnogi često misle da su kačamak i palenta isto, ali nisu. Kačamak se pravi od neprerađenog projinog brašna, onog koje su nekada koristile naše bake i deke. Šta je bolje od ova dva izbora?

“Bolji je kačamak, što više obrađujemo brašno podižemo mu glikemijski indeks, a nutritivna vrijednost mu je slabija.”

Kuvani krompir i pire, u ovom izboru nutricionista daje prednost kuvanom.

“Često izbjegavano i jednu u drugu namirnicu u restriktivnim programima ishrane. Ali krompir ima vitamn C, kao i paprika, a to mnogi ne znaju. Kod pirea imamo dodatnu tehnološku obradu, dodajemo maslac i mleko i povećavamo energetsku vrijednost, a smanjujemo nutritivnu”, kaže nutricionista Pejić i dodaje da sve to utiče na povećano lučenje insulina i lošiju regulaciju glukoze.

A koji krompir je najzdraviji? Bez sumnje ovaj kuvan u ljusci. Tek posle dolaze baren i pire, smatra Pejić i dodaje da je uvijek bolje jesti prohlađen ili hladan krompir nego vruć.

“Hlađenjem se skrob modifikuje i služi kao probiotik. Hrani dobre bakterije u creijvnoj flori.”

Ko voli pastu obično vjeruje da je jednako štetna za liniju kao i bijeli hljeb. Ali, da li je to istina?

“Kuhana tjestenina je bolja opcija. Oba se prave od pšeničnog i bijelog brašna, a opredijelio sam se iz jednog razloga jer tjestenina ima baznu sredinu. U hlebu imamo i kvasac koji povećava kiselost. Tjestenina se pravi od durum pšenice, mada i su i njoj opna i endosperm uklonjeni, nema tu količinu vlakana. Sporije se vari, sporije podiže insulin nakon obroka. Ipak je najvažnije kako je kombinujemo. Ja bih testeninu najpre ostavio za doručak, u nekoj kombinaciji sa sirom, pesto sosom, maslinovim uljem i bijelim lukom, na primjer.”

A ako smo već odabrali bijeli hljeb, da li je manje štetan onaj vruć ili onaj koji smo prepekli u tostu?

“Ako smo već odabrali bijeli hleb, prije bih preporučio na tost. To je bolja varijanta”, napominje stručnjak.

Još jedna dilema koju mnogi imaju jeste da li su zdravije pirinčane galete ili slani integralni keks, a ovde je uvijek bolje birati keks, kaže nutricionista. Ima više vlakana, a galete, iako su manje kalorične, ipak podižu šećer u krvi. (novi.ba)