Šta se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete bijeli luk?

Zdravlje

Šta se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete bijeli luk?

Bijeli luk ili češnjak je jedna od namirnica koju redovito koristimo u prehrani, a poznato je da upravo bijeli luk ima niz zdravstvenih blagodati. Evo što se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete češnjak.

Poboljšava imunološki sustav

Činjenica da pomaže u zaštiti od virusa i prehlada je opće poznata. Znanstvenici su potvrdili da češnjak poboljšava imunološki sustav jer je bogat vitaminima, korisnim uljima i aminokiselinama. Osim toga, sadrži i alicin – organski spoj koji ubija bakterije i gljivice.

Regulira krvni pritisak

Ako imate visok krvni tlak, dodajte ga u prehranu. Naime, ova namirnica proširuje žile i smanjuje arterijski tlak. Redovita konzumacija bijelog luka može otkloniti glavobolje i probleme s visokim tlakom. Uz to, bijeli luk smanjuje i razinu lošeg kolesterola u krvi za 10-15%, a smanjuje i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. No, treba napomenuti da se ova metoda ne može koristiti kao jedina terapija. Možete ga koristiti kao dodatak prehrani,a li ako patite od navedenih zdravstvenih stanja najprije se konzultirajte sa svojim liječnikom.

Poboljšava pamćenje

Češnjak bi mogao pomoći u sprječavanju starenja mozga. Naime, smanjuje rizik od razvoja Alzheimerove bolesti kod starijih osoba, a kod mlađih može poboljšati pamćenje i povećati produktivnost.

Povećava izdržljivost

Češnjak čini srce i mišiće izdržljivijima. Poželjno ga je redovito konzumirati jer može smanjiti umor, povećati produktivnost, a osobito je koristan i za sportaše jer može povećati izdržljivost.

Ima pozitivan učinak na kožu i kosu

Češnjak potiče rast kose čineći je duljom i gušćom. Možete ga nanijeti i na vlasište ako se borite s lokaliziranom alopecijom. Zbog ovakvih učinaka, brojni proizvođači kozmetike ga koriste u proizvodnji ulja, šampona i drugih proizvoda. Ova namirnica pozitivno djeluje i na kožu i stanice koje su odgovorne za obnavljanje kože. Nadalje, može pomoći i u zaštiti od sunca. Komponente koje sadrži češnjak štite od fotostarenja. Sunčeve zrake neće isušiti kožu ako jedete više češnjaka.

Smanjuje zubobolju

Zbog svojih antibakterijskih i protugljivičnih svojstava, češnjak je dobar i za zdravlje usne šupljine. On ubija štetne mikrobe i može olakšati zubobolju.

Pomaže u mršavljenju

Osobe koje žele imati vitku liniju trebale bi redovito jesti češnjak. Ova namirnica može spriječiti debljanje i pomaže u sagorijevanju viška kalorija.

Tko ne treba jesti bijeli luk?

Trudnice i žene koje doje bebe ne bi trebale jesti bijeli luk, navode liječnici. Djeca mlađa od sedam godina trebaju konzumirati češnjak u umjerenim količinama. BrightSide navodi da ga se ne bi trebalo jesti dva tjedna prije operacije jer češnjak razrjeđuje krv i može uzrokovati krvarenje. Bijeli luk može biti otrovan za životinje pa mačke i pse ne bi trebale jesi ovu namirnicu. Liječnici navode da zdrave odrasle osobe mogu pojesti četiri režnja češnjaka dnevno. (novi.ba)