4 RAZLOGA ZBOG KOJIH IMATE NEUGODAN ZADAH: Isprobajte ove trikove – PROVJERENO DJELUJU

Zdravlje

4 RAZLOGA ZBOG KOJIH IMATE NEUGODAN ZADAH: Isprobajte ove trikove – PROVJERENO DJELUJU

Loš zadah vjerovatno je jedno od najsramnijih stanja koje osoba može imati.

Postoje različiti razlozi zbog kojih se ovaj problem pojavljuje, a ponekad može biti indikacija nečeg mnogo ozbiljnijeg. Zato smo odlučili da vas obavijestimo o uzrocima i rkešenjima.

Međutim, moramo jasno staviti do znanja da bi posjeta ljekaru mogao biti najbolja stvar ako nijedno drugo rješenje ne djeluje.

UZROCI:

1. Jedete previše začina i smrdljive hrane

Nije tajna da smrdljiva hrana, poput bijelog luka i čili papričica, može ostaviti neprijatan miris u našim ustima. To je zato što se apsorbiraju u naš krvotok i dok potpuno ne napuste tijelo, mogu utjecati na naš dah. Zbog toga ste možda primijetili da čak i ako perete zube nakon što jedete ove namirnice, njihov miris (i okus) i dalje ostaje u ustima.

2. Ne perete i ne čistite zube svakodnevno

Ove 2 aktivnosti su mnogo važnije nego što možda mislimo, jer uklanjaju male čestice hrane koje su zarobljene u našim ustima. Ove čestice će se nakupiti i početi razlagati u našim ustima, što će stvoriti neprijatan miris. Također, ako ne perete zube redovno, stvara se plak koji može uzrokovati upalu desni.

Ovaj problem se naziva parodontitis i može dovesti do lošeg zadaha ako se ne liječi.

3. Zdravstveni problemi, poput suhih usta i drugih stanja

Suha usta ili, kako je poznato u medicinskoj zajednici, kserostomija, je kada nečija usta ne proizvode dovoljno pljuvačke. Kao rezultat toga, njihova usta ne mogu pomesti sve čestice hrane koje su preostale unutra, pa se tu zarobe i počnu se raspadati. Ali, ovo nije jedini uzrok suhih usta jer problem mogu stvoriti i različiti lijekovi, disanje na usta i poremećaji pljuvačnih žlijezda.

Osim toga, infekcije i upale koje se pojavljuju u našim ustima, nosu i krajnicima mogu proizvesti miris. Također, ljudi koji pate od određene vrste raka, zatajenja jetre i drugih metaboličkih bolesti također mogu imati loš zadah. To je zbog lijeka koji uzimaju, a koji stvara mješavinu hemikalija.

4. Krash dijeta

Kraš dijeta je nezdrava i opasna u svim aspektima, ali može dovesti i do halitoze, između ostalog. Razlog što se može dogoditi je taj što ove dijete proizvode energiju na različitim nivoima, budući da imaju malo ugljikohidrata. Naše tijelo počinje koristiti sav protein za stvaranje energije, nešto što proizvodi mnogo ketona, koji mogu imati vrlo neugodan miris.