Bizaran slučaj zapanjio Srbiju: Otac tužio SINA (24) zbog nečega što se desilo kada je imao DVE GODINE

Svijet

Bizaran slučaj zapanjio Srbiju: Otac tužio SINA (24) zbog nečega što se desilo kada je imao DVE GODINE

Iako su sporovi oko alimentacije vrlo česti i gotovo uobičajeni, najčešće je slučaj da do tužbe dolazi zbog neizmirivanja obaveza od strane roditelja

Otac iz Srbije tužio je sina da mu vrati isplaćenu alimentaciju od pre 20 godina, odnosno kada je njegov sin imao samo dve godine.

Korisnici Redita imali su prilike da pročitaju problem 24-godišnjeg mladića koji je zaista nesvakidašnji i koji je mnoge ostavio u čudu. Kako je mladić naveo u svojoj objavi, postupak oca ostavio ga je u neverici, a osim sa ljudske strane, nije mogao da shvati ni sa pravne strane kako je moguće da tako nešto učini.

Naime, otac ga je, kako on tvrdi, tužio kako bi mu vratio alimentacije u periodu od maja do novembra 2000. godine, a osim što je specifična situacija da otac tuži dete, još je čudnija činjenica da je tuženi mladić u periodu predmetnih alimentacija imao dve godine.

Iako su sporovi oko alimentacije vrlo česti i gotovo uobičajeni, najčešće je slučaj da do tužbe dolazi zbog neizmirivanja obaveza od strane roditelja koji bi alimentaciju trebao da plaća.

Međutim, priča ovog mladića nije usamljeni slučaj, s obzirom da se u jedanom od komentara na istom forumu našla priča o devojci koja je prošla kroz isti problem.

– Isto se desilo mojoj kumi. Na kraju je izgubio otac na sudu, morao da joj isplati alimentacije i troškove suda. Ne znam kako neki ljudi žive sa sobom. Em je napusti kao malo dete, em je on tuži za alimentaciju. Treba dodati još jedan krug pakla za ovakve – glasio je komentar.

Kako je za “Blic” objasnila advokat Tijana Vladisavljević, praksa domaćih sudova poznaje najrazličite slučajeve tužbi među članovima porodice, pa tako i one gde roditelj tuži dete za alimentaciju koju je dao.

– Osnov za takvu tužbu najčešće može biti da je roditelj iz nekog razloga preplatio svoju obavezu, ili je dva puta platio za isti mesec, a nije znao, a bilo je i slučajeva da je roditelju, putem administrativne zabrane automatski skidana alimentacija 4 godine za punoletno dete, za koje je mislio da je na redovnim studijama, a zapravo dete je samo upisalo fakultet i nijednom se više nije pojavilo na istom – navodi Vladisavljević i dodaje:

– Za tužbu protiv deteta nije smetnja to što je dete maloletno, ili što je tada bilo maloletno. Dete je svakako u ovom slučaju bilo poverilac izdržavanja, iako je alimentacija npr. bila plaćana na račun majke deteta.

U retkim situacijama razlog može da bude i činjenica da na drugi način ne može da se skine administrativna zabrana, prema kojoj se svakog meseca roditelju skida odrđena svota novca sa računa:

– To su situacije kada je presudom o razvodu braka roditelja uređeno da se alimentacija naplaćuje putem administrativne zabrane kod poslodavca, kada se automatski npr. svakog prvog u mesecu skida od plate roditelja i isplaćuje na račun deteta ili njegovog zakonskog zastupnika. Tada je potrebno da roditelj podnese tužbu protiv deteta kojom se utvrđuje da je njegova obaveza prestala, na osnovu čega se ukida administrativna zabrana kod poslodavca. (objektiv.rs)