OSJEĆATE LI SE NADUTO I UMORNO: Evo kako da izbacite višak vode iz tijela, ova biljka je čudo

Zdravlje

OSJEĆATE LI SE NADUTO I UMORNO: Evo kako da izbacite višak vode iz tijela, ova biljka je čudo

Neuravnoteženost hormona za vrijeme menstrualnog ciklusa, trudnoće, menopauze i PMS-a mogu ženu ostaviti otečenom, a nije tajna kako mnoge primijete kako su im gr*di “punije” par dan prije nego što treba da dobiju menstruaciju.

Pretjerani unos soli, šećera i masti mogu da doprinesu zadržavanju vode u organizmu, čemu dodatno pogoduje nedovoljni unos vitamina B kompleksa i proteina.

Brza hrana i jela koja su jako slana djeluju tako da telo počne da zadržava vodu, a mi se osjećamo nadutima u području stomaka i u ekstremitetima. Takođe, hronične bolesti poput bolesti bubrega, pluća ili artritisa mogu uzrokovati zadržavanje vode.

Peršun, biljka koju koristimo kao začin, ima „magične“ moći. Njegova količina u jelima je uvijek mala, zato nije dovoljna da pokrene izlučivanje nagomilane tečnosti iz tijela.

Peršun je odličan saveznik u borbi protiv urinarnih problema, bubrežnih oboljenja i jak diuretik. Kao lijek može se koristiti korijen i listovi peršuna.

Postoji mnogo recepata za pripremu čaja od peršuna, ali je osnovni ovaj:

U ključalu vodu (oko litra) dodajte 5 velikih kašika nasjeckanog peršuna.

Tečnost pustite da odstoji oko dvadesetak minuta, nakon toga čaj možete procediti ili piti zajedno sa najsjeckanim peršunom.

Čaj od peršuna može se piti i topao i ohlađen.

“Za čaj od peršun sam se odlučila zbog problema sa bubrezima. Svi savjetuju uvin čaj kod ovih tegoba. Od uvinog čaja sam osjetila poboljšanje, ali tečnost je ostajala u tijelu. Odlučila sam da uvin čaj zamijenim peršunovim, te tako došla do svojih rezultata.”, izjavila je jedna čitateljka portala Aura.ba, koja je opisala svoje iskustvo sa ispijanjem ovog čaja:

“Peršun je čudo. U četvrtak sam imala 72 kg, a par dana poslije – pet kilograma manje! Ne radi se o kilogramima masti, nego o nagomilanom višku tečnosti, koji me činio nadutom. Osjećam se super lagano.”

Možete ga piti u bilo koje dana osim kasno uveče da tokom noći ne bi morali da trčite u WC (od ovog čaja često ćete ići da mokrite).

Izbacivanje tečnosti iz organizma je vrlo važno. S urinom izbacujemo otrove, bakterije i druge štetne materije.

Za peršun je naučno dokazano da je odličan diuretik, uz to je i jak antioksidans.

Konzumiranje čaja od peršuna je preporučljivo, ali nikako ne smete preterivati. Konzumiranje neka ne bude više od litra čaja na dan.

Peršun je biljka koja je od antičkih vremena prisutna kao lek. Njemu su pripisivali magične moći, u starom Rimu se vjerovalo da grickanje listića peršuna poboljšava percepciju i intelektualne sposobnosti.

Danas se ova biljka koristi samo kao začin, a dobro upućeni je koriste kao lek.

Još jedan jak diuretik je čaj od kukuruzne svile, a za razliku od peršuna , ovaj čaj je blagog, neutralnog ukusa i može se piti u većim količinama. (novi.ba)