BOL U NOGAMA OTKRIVA OPASNU BOLEST: Ako vas ovo budi noću, idite odmah kod ljekara

Zdravlje

BOL U NOGAMA OTKRIVA OPASNU BOLEST: Ako vas ovo budi noću, idite odmah kod ljekara

Bol u nogama može biti simptom bolesti perifernih arterija.

Bol u nogama koji vas muči kad se odmarate ili noću dok spavate može biti simptom bolesti zbog kojeg treba što prije da odete na pregled kod ljekara. Upozoravajući znaci su i osjećaj slabosti ili utrnulosti u nogama, a uzrok može biti ugrožena cirkulacija.

Sužavanje ili blokiranje krvnih sudova u nogama – bolest perifernih arterija -donosi veliki rizik od prevremene smrti, najčešće od infarkta ili moždanog udara. Uzroci su obično hipertenzija, povišeni nivo holesterola, gojaznost. Češće su u riziku muškarci nego žene, kao i pušači, dijabetičari ili genetska sklonost aterosklerozi.

Dešava se da periferna arterijska bolest u početku prolazi bez simptoma, a i da kasnije oni budu nekarakteristični – javlja se osjećaj žarenja u stopalima ili promjene na koži. Bol stiže i do kukova, kod muškaraca izostaje erekcija.

Blaža bolest perifernih arterija se liječi smanjenjem rizika – fizičkom aktivnošću, prestankom pušenja, odabranom ishranom. Ljekar će prepisati odgovarajuće lekove. Kod teže kliničke slike moguće je da će biti neophodna hiruška intervencija. Savjetuje se da noge uvijek budu ispod nivoa srca, što znači da uzglavlje treba malo podići – desetak do 15 centimetara.

Bolesnik treba da se čuva od hladnoće i da ne uzima lekove koji sužavaju krvne sudove, kakav je – recimo – pseudoefendrin. (novi.ba)