AKO VAM STOPALA IMAJU NEPRIJATAN MIRIS, ODMAH PROVJERITE OVAJ ORGAN: Obratite pažnju – to može biti signal bolesti

Zdravlje

AKO VAM STOPALA IMAJU NEPRIJATAN MIRIS, ODMAH PROVJERITE OVAJ ORGAN: Obratite pažnju – to može biti signal bolesti

Neprijatan miris stopala može da ukaže na zdravstvene probleme.

Organizam uvijek ukazuje ako nešto nije u redu. Zato ljekari savjetuju da, prije svega, dobro osluškujemo šta nam tijelo poručuje. Neprijatan miris zna da bude pokazatelj da nešto nije u redu sa našim zdravljem. Zato obratite pažnju na alarme bolesti.

Jetra je ključni organ digestivnog sistema i zaštitnik tijela od intoksikacije. Postoji oko 100 vrsta bolesti jetre, koje odnesu stotine hiljada života svake godine. A brojne bolesti jetre u ranoj fazi nemaju simptome. Ipak, stručnjaci upozoravaju na znak koji ukazuje na problem sa jetrom. Neprijatan miris stopala, ali i loš zadah su simtpomi bolesne jetre.

Ljudska koža obavlja ne samo zaštitnu, već i regulatornufunkciju: metabolički proizvodi i toksini se izlučuju iz tijela preko znojnih žlijezda. Sa oštećenjem jetre, toksini počinju da se akumuliraju u tijelu, poremećen je protok krvi, što utiče na funkcionalnost bubrega. U slučaju poremećenog rada bubrega, tijelo počinje da nadoknađuje nedovoljno izlučivanje štetnih supstanci zbog znojnih žlezda. Više toksina ulazi u kožu, a znoj počinje oštro i neprijatno da miriše. Prije svega, ovaj miris dolazi iz stopala. I otekle noge su alarm za posetu lekaru, jer mogu da ukažu da jetre ne može da stvori dovoljno proteina u krvi. Formiranje paučinastih vena na nogama, malih smeđih mrlja ili područja kože sa jakim crvenilom (eritemom) takođe signaliziraju na probleme sa jetrom. Eritem može biti posljedica patoloških promena na jetri, autoimunog ili virusnog hepatitisa i ciroze. Ipak, ovi simptomi nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze, oni su samo alarm da posetite lekara.

Da biste zaštitili jetru od bolesti i poboljšali svoje zdravlje, ljekari preporučuju da se pridržaveta zdravog načina života. Prije svega da izbjegavate hranu sa visokim sadržajem šećera, brze ugljene hidrate, da pazite na unos proteina i ograničite unos konzervirane hrane i trans masti. (novi.ba)