Biljka koja raste po našim dvorištima umalo UBILA devojčicu (6): Prvo se OSULA, a onda nije mogla da diše

Svijet

Biljka koja raste po našim dvorištima umalo UBILA devojčicu (6): Prvo se OSULA, a onda nije mogla da diše

Majka je prvo primetila osip na lisu, ali se onda situacija dramatično pogoršala

Majka šestogodišnje devojčice Čavana Nojveg apeluje na roditelje da povedu računa sa kakvim biljkama njihova deca imaju dodira kako bi sprečili da prođu loše kao njena ćerka.

Nakon kontakta sa biljkom kukutom devojčica se stravično osula, a zatim dobila gušenje.

Počelo je nakon što je primetila osip na licu svoje ćerke, ali su joj ubrzo oko, uho i celo lice postali otečeni i crveni. Kada koža njene ćerke nije pokazivala znake poboljšanja, a ubrzo je počela da ima problema sa disanjem i delovala je letargično, otišli ​​su kod lekara.

Na Fejsbuku, Čavana iz Ajove, SAD, molila je ljude da pročitaju njen post kako bi sprečila decu da reaguju na otrov.

– Ovo je verovatno najvažniji post koji ću ikada objaviti ovde. Jako mi je važno da ovo pročitaju svi roditelji, jer ja da sam znala na vreme da je kukuta otrovna, to bi moglo spasiti život mojoj ćerki. „Molim vas da ovo pročitate i shvatite ozbiljno. Bukvalno vas molim za bezbednost svakog deteta”. Juče se moja šestogodišnja ćerka jako osula po licu. Uvek je imala teške alergije na bube/pčele/biljke, ali ovaj osip od otrovne biljke se najbrže proširio.

– Prvi put se ovako agresivno osula, gde joj se deformisalo pola lica, pa sam od straha radila ono što sam znala, hladna obloga, kupke od ovsene kaše, itd. Sve je bilo pogrešno.

Čavana tom metodom nije uspela da zaustavi širenje osipa kod devojčice.

– Odjednom se osip na licu moje ćerke pogoršao, zatvorilo joj se oko, zahvatio je uho i celo lice. A zatim se osip pretvorio u plikove – kaže ona.

Čavana navodi da je devojčica imala problema sa disanjem, počela je da se guši i u jednom momentu je izgubila svest.

– Odveli smo je kod lekara i dali su joj injekciju za otrov. U tom trenutku još uvek nismo bili sigurni gde je mogla da dođe u kontakt sa otrovom.

Odlučili su da provere gde je dete moglo da dođe u dodir sa nečim otrovnim što je izazvalo tako agresivan osip.

– Odlučili smo da prošetamo našim imanjem da potražimo biljke koje su mogle da joj izazovu ovako lošu reakciju. A onda smo u dvorištu našli kukutu.

Mama devojčice je objasnila kako je kukuta otrovna biljka koja je rasla u njenoj bašti, a stotine biljaka se raširilo po njenom imanju i susednim kućama.

– Nakon brze potrage (koja se pretvorila u sate istraživanja) brzo smo otkrili sa čime imamo posla, što je gore nego što smo očekivali. Naša ćerka je namirisala vrh ovog „cveta“, progutala ga i izazvala jednu od najgorih reakcija trovanja koje sam ikada videla. Još uvek je u teškom stanju dok ovo kucam. Ova biljka je smrtonosna – piše majka.

Kukuta se smatra jednom od najsmrtonosnijih biljaka, a raste i u srpskim dvorištima. Izgleda kao bezopasan korov. Često ćete je naći u svom dvorištu, duž potoka, pruga i jarkova. Biljka je drugačija od mnogih drugih jer utiče na nervni sistem i može da izazove paralizu nerava i mišića, povraćanje, mučninu, komu, bol u mišićima, napade, konvulzije, gubitak govora, ubrzan rad srca i još mnogo toga.

Nikada je ne treba spaljivati, jer bi to bi moglo prouzrokovati da se otrov prenosi vazduhom. (objektiv.rs)