Simptomi koji ukazuju na problem sa štitnom žlijezdom

Zdravlje

Simptomi koji ukazuju na problem sa štitnom žlijezdom

Štitasta, leptirasta žlijezda koja se nalazi na prednjoj strani vrata, proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga, a njen neuravnotežen rad može da prouzrokuje brojne zdravstvene tegobe.

Postoji nekoliko simptoma koji mogu da ukažu na to da ova žlijezda proizvodi previše ili premalo hormona.

Promjene u spavanju

Nesanica može da bude znak da štitna žlijezda proizvodi previše hormona (hipertireoza).

Sa druge strane, pojačan umor i sklonost spavanju (osjećate se umorno i nakon celonoćnog sna, ili vam se spava tokom dana) ukazuju na hipotireozu, odnosno stanje kod kog ova žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona.

Neobjašnjiva tjeskoba i mentalni zamor

Ako se bez posebnog razloga osjećate nervozno i neuravnoteženo, možda imate hiperaktivnu štitnu žlijezdu koja čak može da prouzrokuje napade panike.

Zbog nedovoljnog rada ove žlijezde mogu se pojaviti osjećaj mentalne „zamagljenost“, potištenost, zaboravljivost i poteškoće sa koncentracijom.

Promjene u probavi

Konstipacija ili zatvor može da bude znak da štitna žlijezda nije dovoljno aktivna.

Prekomjerna aktivnost štitne žlijezde ima suprotan efekat, pa simptom hipertireoze može biti pojačana osjetljivošću crijeva i učestale stolice.

Opadanje kose

Prorijeđivanje kose i naročito obrva može da bude znak bolesti štitne žlijezde. I premalo i previše aktivna štitna žlijezda ometa ciklus rasta kose, koja može da oslabi i pojačano opada.

Prekomjerno znojenje

Osjećaj vrućine i obilno znojenje čak i u situacijama bez stresa i napora, mogu da budu znakovi hiperaktivne štitne žlijezde. Hipertireoza ubrzava metabolizam, pa se tijelo „pregrijeva“.

Neobjašnjive promjene u tjelesnoj težini

U hipotireozi usporava se metabolizam i sagorijevanje hrane, što može da prouzrokuje debljanje. I obrnuto, hipertireoza ubrzava metabolizam, pa možete da ima pojačan apetit, a da gubite na težini.

Osjećaj da ćete iskočiti iz kože

Kod hipertireoze odnosno prekomernog rada štitne žlijezde, često se javlja osjećaj prevelike energetske „napregnutosti“, kao da ste popili veliku količinu kafe, a često se javlja i takozvano „lupanje srca“.

Ginekološki problemi

Skraćen menstrualni ciklus jedan je od tipičnih znakova prekomjernog rada štitne žlijezde. Ako ova žlijezda proizvodi premalo hormona, menstruacija može postati teže podnošljiva i trajati duže.

Problemi sa štitnom žlijezdom povećavaju rizik od neplodnosti i spontanog pobačaja, prenosi Zadovoljna.hr. (novi.ba)