BUNDEVA JE ZVIJEZDA JESENJEG JELOVNIKA, ALI NE PREPORUČUJE SE SVIMA: Nutricionistkinja upozorava – ko mora da je izbjegava?

Zdravlje

BUNDEVA JE ZVIJEZDA JESENJEG JELOVNIKA, ALI NE PREPORUČUJE SE SVIMA: Nutricionistkinja upozorava – ko mora da je izbjegava?

Jesenja namirnica bogata ljekovitim sastojcima ne preporučuje se osobama koje imaju određene zdravstvene tegobe.

Bundeva je nezaobilazna namirnica na jesenjoj trpezi. Ukusna je, a pre svega zdrava. Kako sadrži čak 90 odsto vode, lako je svarljiva, a pored toga sadrži i vlakna. Sadrži beta-karoten koji se pretvara u vitamin A, obiluje kalijumom ali i vitaminom C. Masnoća gotovo da nema, jer se u 100 grama bundeve nalazi samo tridesetak kalorija. Zbog svega ovoga bundevu zovu zvijezdom jesenjeg jelovnika.

Bundeva se može konzumirati sirova, kuhana, pečena ili pržena. Pored mesnatog dela, koriste se i njene sjemenke koje sadrže znatno veću energetsku i hranjivu vrijednost od mesnatog jestivog dijela bundeve. Semenke sadrže 30 odsto belančevina, i od 25 do 38 odsto masnog ulja.

Bundeva je lako svarljiva pa mogu da je jedu čak i bebe. Takođe, preporučuje se trudnicama, dojiljama, osobama sa bolesnom jetrom i muškarcima sa oboleljom prostatom jer smanjuje tegobe.

Stručnjaci tvrde da je bundeva veoma korisna i pomaže u detoksikaciji organizma. Sadrži karotenoide korisne za oči i kožu, a sjeme ima antihelmintički efekat. Ipak, nutricionistkinja Olga Perevalova upozorava da se bundeva ne pogoduje osobama sa gastrointestinalnim oboljenjima.

“Ovo voće može da ošteti sluzokožu i izazove dijareju. Ako osoba ima pogoršane gastrointestinalne bolesti, kao što su gastritis, kolitis, čir, pankreatitis i trovanje, onda mu je kontraindikovana ne samo bundeva, već i bilo koje drugo povrće”, tvrdi ona.

Olga ističe da osoba koja nema zdravstvene problema može da jede bundevu svaki dan. Dnevna porcija je 200-300 grama.

Recept za pečenu bundevu

Sastojci:

200g bundeve, 1 supena kašika meda

Priprema:

Bundevu operite i isjecite na kriške(ne skidajte koru). Složite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj rerni (220°C) oko 45 min, ili dok bundeva ne bude srednje meka. Izvadite iz rerne i prelijte medom. (novi.ba)