DR VOJA O BIJELOM LUKU – EVO KAKO TREBA DA GA UZIMATE: Štiti srce, a evo kako izbjeći loš zadah

Zdravlje

DR VOJA O BIJELOM LUKU – EVO KAKO TREBA DA GA UZIMATE: Štiti srce, a evo kako izbjeći loš zadah

Dr Voja Perišić govorio je o bijelom luku i tome koliko je koristan za zdravlje, kao i kako je najbolje da se uzima.

Smatra se da se u prošlosti bijeli luk koristio prvo u medicini, a tek kasnije je postao neizostavan u pripremi jela. Kako treba da se ova namirnica konzumira, da li smiju i koliko djeca da je jedu, kao i kako izbjeći njegov specifičan miris koji dugo ostaje u dahu, objasnio je u emisiji “Jutro” na TV Prva gastroenterolog, profesor dr Vojislav Perišić.

Gastroeneterolog je istakao da je ovo povrće koje je neizostavan dio gotovo svakog jela i te kako korisno za dojilje i žene koje planiraju da postanu majke. Žene koje svakog dana uzimaju po jedan čen bijelog luka imaju pet puta bolju laktaciju. A ispostavilo se i da ovo povrće pomaže da se pospješi apetit kod beba od osam, devet mjeseci. Dovoljno jeda jednu četvrtinu isjeckanog bijelog luka dodate u varivo koje pripremate i to pet minuta prije kraja kuhanja.

Poznato je i da je bijeli luk odlično sredstvo za jačanje imuniteta i da ga je posebno važno uzimati u ovom periodu, ali da li postoji mogućnost da se prethera u količini?

“Može da se pretjera. Što se tiče odraslih osoba, jedan čen dnevno za imunitet je najbolja količina”, kaže dr Perišić. “Šta je dobro kod bijelog luka? Ima mnogo mangana i cinka. Mangan je bitan za srce i krvne sudove. Cink je odličan za infekcije i imunitet. On je anstioksidans”, objašnjava profesor.

Ipak, mnogima ova namirnica smeta, ne samo miris već je i teško vare. Da li postoji način da se to izbjegne?

“Sumporna jedinjenja prave prave iritaciju, a ona ishlape kada se skuhaju”, objašnjava doktor i dodaje da svjež bijeli luk može da smeta i zato njega ne treba uzimati u prevelikoj količini. Dovoljno je dodati ga u salatu.

A kako izbjeći neprijatan zadah od ove namirnice? Tako što ćete ga jesti kuhanog, otkriva dr Perišić.

“Sumporna jedinjenja koja u njemu postoje ishlape kad se termički obradi. Prije 45 godina se pojavio alin sirup za perut od bijelog luka sa ekstrahovanom sumpornom komponentom koji je skidao perut ‘k’o lud’. Pomaže i kod tog problema”, objašnjava dr Voja.

Domaći “lijek” s bijelim lukom protiv virusa

Postoje brojni domaći “lijekovi” koji jačaju imunitet i pomažu tijelu da se zaštiti od virusa. Jedan od njih se odnosi na aromatizovanu vodu od bijelog luka. U teglu se sipa litar vode, pa u nju doda 8 čenova luka, isjeckanih na pola. Ostavi se u frižideru da odstoji sat vremena, a nakon toga se aromatizovana voda pije tako što se razblaži sa običnom. Ima li ovaj “leijk” efekta i da li zaista može da nam pomogne da se zaštitimo od virusa?

“U vodu ulaze aktivni principi koji se rastvaraju. Mi tu vodu pijemo, ona ulazi u naš probavni sistem i ovaj recept i te kako ima smisla. Ono što ne valja, to bacamo. Tako da je ovaj ‘lijek’ odličan”, kaže gastroenterolog.

Važno je i znati odabrati dobar bijeli luk, a po jednom detalju se prepoznaje da je riječ o domaćem. Zapravo, kvalitetni primerci imaju takozvanu “kosu”, ili kako neki zovu “dlačice” na vrhu glavice.

Za kraj dr Voja savjetuje:

“Stavljajte bijeli luk u hranu i to po malo. Tako će aktivni principi da ulaze u naše tijelo i da djeluju po principu bijelih krvnih zrnaca.” (novi.ba)