MAJKA ŠOKIRALA PRIZNANJEM DA NIJE OSJETILA LJUBAV PREMA SVOJOJ BEBI: “Moje riječi da ga volim bile su bezobrazna laž!”

63514596-c908-4213-8c90-45a80a0a0a64-167863-profimedia0180191978-ls-690x480-1.jpg

MAJKA ŠOKIRALA PRIZNANJEM DA NIJE OSJETILA LJUBAV PREMA SVOJOJ BEBI: “Moje riječi da ga volim bile su bezobrazna laž!”

Jedna majka otkrila je u svojoj ispovijesti da pri prvom susretu sa svojom bebom nije osjetila ljubav, te da se dugo borila sa ovakvim osjećanjima.

Ketrin Batler, majka troje djece otkrila je u svojoj ispovijesti stvari koje bi malo koja majka smjela, a vjerovatno se većina njih suočila sa sličnim emocijama nakon porođaja.

“Provela sam prvu trudnoću sanjajući o čarobnom trenutku u kojem ću napokon vidjeti lice svog sina i obasuti ga nevjerojatnom ljubavlju i privrženošću. Jedva sam čekala da osjetim taj nalet čiste ljubavi, koje sve majke opisuju. U stvarnosti, kad sam ga prvi put vidjela, ležala sam na leđima, grčeći se dok su me zašivali. Bila sam iscrpljena i stezala sam kesu za povraćanje, kao jedini izlaz”, započela je ona svoju priču.

Ketrin je opisala prvi susret sa svojim sinom i situaciju kada joj je medicinska sestra dječaka. Prema njenim riječima, nije osjetila emocije kakve je očekivala, što ju je dovelo u zabunu.

“Medicinska sestra držala je Džeka iznad mene, agresivno mu brišući crveni, ljutiti obraz, govoreći mi da ima tragove izmeta na licu. Pomislila sam da je to odvratno. Nije bilo čarobno. Nije bilo kao što možemo da vidimo u filmovima. Htela sam da vrisnem neka ga prvo očiste, ali umjesto toga samo sam prozborila da ga volim. Moje prve riječi kao majke bile su bezobrazna laž”, priznala je.

Ubrzo je osjetila veliku krivicu, te je pomislila da nije dovoljno dobra majka nakon čega je počela da pretražuje po internetu sve što je vezano za tu temu. Međutim, ostala je iznenađena činjenicom da nije jedina i da postoji mnoštvo majki koje su se našle u istoj situaciji.

“Svaki me članak uvjeravao u to da nisam jedina po osjećaju koji me je proganjao. Ali, i dalje nije bilo dovoljno podataka koji bi ublažili moj osjećaj krivice i objasniti mi zašto mi se to događa. Vodila sam brigu o bebi i bila okružena beskrajnom podrškom. Nije mi bilo jasno zašto sam onda bila toliko hladna, zašto ne volim svoju bebu… Osjećala sam onu iskonsku zaštitničku ljubav, a ne eksploziju ljubavi kakvom su me obasipali na društvenim mrežama”, prisetila se.

“Na kraju se ta ljubav dogodila, ali ne u jednom trenutku. Nije bilo osmijeha razmenjenih tokom mijenjanja pelena koji su poslužili kao katalizator emotikona u obliku srca koji su eksplodirali iz moje majčinske duše. Ali, u jednom trenutku sam počela da obožavam Džeka i shvatila da je veća ljubav ne postoji”, ispričala je ona.

Ova majka objasnila je da se u istoj situaciji našla i sa drugo dvoje djece.

“Noć prije nego što sam dočekala svoje drugo dijete, razmišljala sam o tome da će ovog puta biti drugačije. Porođaj je bio lakši, odmah ću osjetiti sve ono što nisam prvi put. Međutim, to se nije dogodilo. Moj svijet nije stao, nisam se rastopila od ljubavi. Bila sam samo skrhana žena u bolničkom krevetu”, priznala je Ketrin.

“Naravno da volite svoju djecu na poseban, zaštitnički način. Ali kao i sa svakom drugom ljubavlju u životu, u bebu se zaljubite vremenom. Svako hranjenje, mijenjanje pelena, okretanje i prvi koraci temelj su stvaranja bliskog odnosa. Svaki trenutak otkriva mali dio njihove ličnosti koju upoznajete i vremenom počnete da je obožavate! Nerealno je novopečenoj majci reći da će doživjeti ljubav na prvi pogled, jer meni se to nije dogodilo”, zaključila je Ketrin za kraj. (novi.ba)

scroll to top