NUTRICIONISTKINJA UPOZORILA: Nikada više nećete jesti bijeli luk ovako, EVO I ZAŠTO

Zdravlje

NUTRICIONISTKINJA UPOZORILA: Nikada više nećete jesti bijeli luk ovako, EVO I ZAŠTO

Bijeli luk je jako poželjan dodatak jelima jer mijenja i dopunjuje ukus svakog obroka. Osim što je neizbježan dio svake kuhinje, bijeli luk je poznat i po brojnim zdravstvenim prednostima.

Alicin, aktivno jedinjenje koje se nalazi u bijelom luku koje mu takođe daje aromu, ima nekoliko lekovitih svojstava. Međutim, ponekad pretjerano kuhanje i pogrešna upotreba bijelog luka u jelima mogu smanjiti njegove zdravstvene prednosti.

Nekoliko jednostavnih koraka tokom kuhanja može pomoći da se očuvaju blagodetna svojstva bijelog luka bez uticaja na ukus ili aromu jela.

U “Instagram” objavi nutricionistkinja Momal Asif je podelila “desetominutno pravilo” u vezi sa pripremom belog luka, a koje čini da njegove zdravstvene prednosti ostanu netaknute.

Nutricionistkinja je napisala: “Da li ste znali da dva minuta u tiganju uništavaju sve zdravstvene prednosti bijelog luka?”

Bijeli luk ima zasluženu reputaciju zdrave namirnice.

Jedinjenje alicina u bijelom luku prilikom spremanja se gubi zajedno sa različitim nutritivnim vitaminima rastvorljivim u vodi kao što su B i C, jer na njih utiče toplota.

Da bi se zadržale prednosti bijelog luka za dobrobit zdravlja, dr Asif je savetovala da napravite malu promenu: “Izgnječite ili iseckajte bijeli luk i držite ga dalje od toplote 10 minuta”.

– Tokom ovog vremena stvara se najveći dio alicina i (ako se ne dira 10 minuta) ostaje netaknut tokom spremanja – rekla je ona, uključujući i to da se poslije 10 minuta može pržiti, dinstati, peći. (novi.ba)