SIMPTOM KOJI SE JAVLJA ODMAH NAKON JELA A UKAZUJE NA TROMB: Ako primijetite ovu promjenu, javite se hitno ljekaru

Zdravlje

SIMPTOM KOJI SE JAVLJA ODMAH NAKON JELA A UKAZUJE NA TROMB: Ako primijetite ovu promjenu, javite se hitno ljekaru

Tromboza izaziva promjene u organizmu, koje često zanemarujemo.

Tromboza može izazvati niz simtpoma, uključujući i one koji se javljaju nakon obroka. Ako primijetite promjene, važno je da što prije zakažete ljekarski pregled. Kao i mnoge druge ozbiljne bolesti i stanja, tromboza u svojim ranim fazama može da prođe bez ikakvih simptoma. Redovni ljekarski pregledi koji uključuju kontrolu krvne slike, prije svega, holesterola i triglicerida su neopohodni, ali i osluškivanje organizna.

Tromb je krvni ugrušak, a njihovo stvaranje je vitalno važno poslije povreda, na mestu rane. Međutim, kada se trombociti slijepe u ugrušak i ostanu u krvnom sudu, takav tromb može biti veoma opasan. Tromboza dovodi do stvaranja plakova holesterola koji se pojavljuju u koronarnim arterijama i predstavljaju pretnju za srce. Кod prvih simptoma potrebno je odmah konsultovati lejkara.

Tromboza nastaje usled stagnacije krvi, koja je često izazvana nekom vrstom povrede ili sedentarnim načinom života. Ovo je smrtonosno stanje koje dovodi do srčanog udara, moždanog udara ili potpunog otkazivanja pluća. Od presudne je važnosti da na vreme potražite medicinsku pomoć. Iako tromboza često ne daje simptome postoji nekoliko alarma koji ukazuju na krve ugruške.

Pojačani grčevi i iznenadni bol u nogama

Poremećaji cirkulacije mogu biti direktno povezani sa venskom trombozom. Oštar ili pulsirajući bol u mišiću potkoljenice znak je akutnog poremećaja cirkulacije. U prisustvu krvnog ugruška, bol se smanjuje samo kada se noga podigne. Može doći do otoka na mjestu krvnog ugruška.

Promijenjena boja kože

Кrvni ugrušak sprječava da krv pravilno cirkuliše, zato dolazi do promene boje kože, do crvenila i modrica. Mjesto gdje se nalazi krvni ugrušak može da bude toplo, ali i da svrbi.

Edem

Sam edem se može pojaviti na mjestu gdje je krvni sud blokiran, a može se proširiti na ceo ekstremitet, na ruku ili na nogu.

Bolovi u stomaku

U slučaju tromboze, bol je konstantan i povećava se odmah nakon obroka. Mnoge osobe koje imaju trombozu poslije jela osjećaju nadimanje, a u nekim slučajevima i dijareju.

Stalna mučnina

Ovaj simptom se javlja provremeno i praćen je kratkim dahom i otežanim disanjem. Pored mučnine, javlja se i povraćanje. Ako se osjećate bolesno, i nelagodnost ne nestaje, to može biti simptom tromboze mezenteričnih sudova ( oni koji snabdjevaju krvlju različite dijelove crijeva). Odmah se obratite ljekaru! (novi.ba)