5 SIMPTOMA INFARKTA: Prepoznajte znakove dok ne bude KASNO – svaki minut je važan!

Zdravlje

5 SIMPTOMA INFARKTA: Prepoznajte znakove dok ne bude KASNO – svaki minut je važan!

Sa srčanim udarom se suočava sve više osoba koje su mlađe od 40 godina, piše Mondo.rs.

Ako prepoznate simptome, svaki minut je važan, jer oko 30 odsto osoba premine od posljedica infarkta, prije nego što stigne u bolnicu. Prema ljekarima, ovo su pet najčešćih simptoma koje nikada ne smijete da ignorišete:

UMOR

Osjećaj neobičnog umora može da bude još jedan znak srčanog udara, posebno kada se javlja sa bolom u gr*dima. Dvije od tri osobe koje su doživjele srčani udar imaju bol u gr*dima, kratak dah ili se osjećaju umorno nekoliko dana ili nedjelja prije napada.

Bol u gr*dima

Bol u gr*dima je uobičajen znak srčanog udara, kažu ljekari. Bol u gr*dima može da bude rezultat blokiranog ili smanjenog protoka krvi u srce. Takođe, može da bude znak upozorenja da može doći do srčanog udara. Bol može da počne pritiskom u gr*dima koji dolazi i prolazi, ponekad sa naporom. Ako bol postane kontinuiran, odmah se obratite ljekaru.

Kratak dah

Kratkoća daha može da budem simptom srčanog udara, kažu stručnjaci. Nedostatak daha dolazi zajedno sa pritiskom u grudima, ali nije isključeno da se pojavi i prije toga.

Bol u tijelu

Osoba može da osjeti bol u sredini grudnog koša koji se može proširiti na leđa, vilicu ili ruke. Bol takođe može da se oseti na svim ovim mjestima, a ne u grudima. Ponekad se bol osjeća u predjelu stomaka, ali je obično jači, dugotrajniji i ne smiruje se ako mirujete.

Mučnina

Neobjašnjivu mučninu i povraćanje nikada ne treba zanemariti, kažu stručnjaci. Buđenje u hladnom znoju, osećaj mučnine i povraćanje mogu biti simptomi gripa, ali mogu da budu i znaci tihog srčanog udara. Ukoliko ih osjetite, nemojte ove simptome da prepisujete gripu ili stresu, jer su možda mnogo ozbiljniji od toga. (novi.ba)