AUTOMOBIL VAM JE POTPOLJEN U POPLAVI: 5 koraka koji SVAKI VOZAČ treba da zna

Zanimljivosti

AUTOMOBIL VAM JE POTPOLJEN U POPLAVI: 5 koraka koji SVAKI VOZAČ treba da zna

Ako vam je zbog obilnih padavina automobil bio potopljen u vodi čiji je nivo vode iznad polovine točkova najbolje je da pratite ovih pet koraka.

1. Ne pokušavajte da “upalite” automobil

Nemojte provjeravati da li auto radi, jer tako možete nepovratno oštetiti vozilo u slučaju da je voda ušla u motor. Najbezbjednije je da automobil odšlepate do servisa na detaljan pregled.

2. Pokušajte da odredite koliko je duboko auto bio potopljen

Ako voda nije prešla donju ivicu vrata (prag), najverovatnije ćete proći bez problema. Sa druge strane, mnoge osiguravajuće kuće štetu će proglasiti “totalkom” ako je nivo vode došao do donje strane instrument table (ispod upravljača).

3. Kontaktirajte svoju osiguravajuću kuću

Osiguranje od poplave pokriveno je u većini osiguravajućih paketa pa ćete u tom slučaju gotovo uvijek proći sa naknadom štete, ako ne potpunom onda djelimičnom.
4. Probajte da osušite i očistite unutrašnjost vozila

Ako je voda ušla u automobil, prvo treba da širom otvorite sva vrata i prozore i prostrete peškire na pod kako bi upili što više vode.

5. Provjerite ulje, filter vazduha i električne sisteme

Ako primjetite kapljice vode , nivoa ulja ili uočite povećanu količinu ulja u motoru, najbolje je ne startovati motor. Takođe, savetuje se da automobil odšlepate do servisa koji će zamjeniti ulje kao i filter vazduha.

Ako je nakon toga motor bezbjedan za pokretanje, provjerite sve električne komponente, uključujući svijetla, pokazivače smijera, klima-uređaj, radio, električne brave, prozore, pa i sijalice na instrument tabli. (novi.ba)