MOKRI OD ZNOJA SE PROBUDITE TOKOM NOĆI: Evo šta to može značiti – MOŽE BITI JAKO OPASNO

Zdravlje

MOKRI OD ZNOJA SE PROBUDITE TOKOM NOĆI: Evo šta to može značiti – MOŽE BITI JAKO OPASNO

Uklanjanje pokrivača s kreveta, nošenje svjetlije pidžame ili otvaranje prozora u spavaćoj sobi može pomoći u sprečavanju i ublažavanju noćnog znojenja.

Normalno je da se znojite tijekom noći ako je temperatura u sobi u kojoj spavate previsoka. Međutim, kod nekih osoba se često javlja takozvano noćno znojenje, koje može biti različitog intenziteta – od blagog preznojavanja do onog koje je veoma izraženo. Žene doživljavaju valunge i noćno znojenje tijekom menopauze.

Noćno znojenje može biti uzrokovano i drugim poremećajima zdravlja, kao što su:

infekcije, poput tuberkuloze ili HIV-a
maligne bolesti, kao što su leukemija ili limfom
anksiozni poremećaji
hipertireoza
hipoglikemija

Dostupne terapijske opcije za maligne bolesti kao što su kemoterapija i radioterapija također mogu dovesti do pojave noćnog znojenja. Može se pojaviti i kod muškaraca kojima su uklonjeni testisi zbog liječenja karcinoma prostate.

U nekim slučajevima možete doživjeti noćno znojenje kao neželjeni efekt lijeka koji uzimate. U ovu grupu lijekova spadaju određeni antidepresivi, opioidi i hormonska supstitucijskaa terapija.

Konzumiranje prevelike količine kofeina ili alkohola ili konzumiranje duhana ili droga također može izazvati noćno znojenje.

Kako se liječi noćno znojenje?

Za liječenje noćnog znojenja, liječnik će najprije poduzeti korake da identificira i riješi osnovni uzrok noćnog znojenja.

Menopauza

Promjene u načinu života, poput spavanja u hladnim prostorijama i izbjegavanje konzumiranja alkohola, mogu pomoći kod noćnog znojenja.

Ako ovo nije dovoljno, hormonska terapija može pomoći u smanjenju broja valunga koji se javljaju i ublažavanju drugih simptoma. Liječnik može propisati i druge lijekove za valunge, kao što su paroksetin i gabapentin.

Infekcija

U ovisnosti od vrste infekcije koju imate, antibiotici, antivirusni lijekovi ili drugi lijekovi mogu pomoći u liječenju pa samim tim i u smanjivanju učestalosti i ozbiljnosti noćnog znojenja.

Maligne bolesti

Kemoterapija, radioterapija, kirurško liječenje i biološki lijekovi su sve dostupne terapijske opcije za liječenje maligniteta. Treba imati na umu da upravo one mogu dovesti do pojave noćnog znojenja.

Anksioznost

Anksiolitici i antidepresivi su lijekovi koji se koriste za liječenje anksioznosti.

Hipertireoza

Lijekovi, terapija jodom, a ponekad i kirurška intervencija se koriste za liječenje hiperaktivne štitne žlijezde.

Lijekovi

Ako lijekovi dovode do pojave noćnog znojenja, liječnik može prilagoditi dozu lijeka ili preporučiti neki drugi lijek.

Konzumiranje alkohola ili kofeina ili upotreba droga

Ograničavanje ili izbjegavanje unosa ovih supstanci u organizam može pomoći u smanjenju noćnog znojenja. U nekim slučajevima, liječnik može propisati lijekove ili preporučiti terapiju koja će vam pomoći u odvikavanju.

Liječnik vam također može savjetovati da prilagodite navike spavanja. Uklanjanje pokrivača s kreveta, nošenje svjetlije pidžame ili otvaranje prozora u spavaćoj sobi može pomoći u sprečavanju i ublažavanju noćnog znojenja.

Također, može pomoći korištenje klima uređaja ili ventilatora ili pronalaženje hladnijeg mjesta za spavanje.

Kada biste trebali potražiti pomoć?

Noćno znojenje obično nije razlog za zabrinutost. U nekim slučajevima, međutim, ono može biti znak osnovne bolesti koja zahtjeva liječenje.

Noćno znojenje je često u menopauzi, koja obično počinje oko 50. godine. Međutim, ako osjetite noćno znojenje i druge simptome menopauze prije 40. godine, važno je da razgovarate sa svojim liječnikom. Ovo može ukazivati na stanje koje se zove primarna insuficijencija jajnika.

Također je važno da potražite medicinsku pomoć ako se često javlja noćno znojenje, ometa vaš san ili je praćeno drugim simptomima. Noćno znojenje koje se javlja uz visoku temperaturu, kašalj ili neobjašnjivi gubitak težine može biti znak ozbiljne bolesti.

Kod pacijenata koji imaju limfom ili HIV, noćno znojenje može ukazivati na to da bolest napreduje, prenose Vijesti.me.

Kako se može spriječiti noćno znojenje?
ograničite konzumiranje alkohola i kofeina
izbjegavajte konzumiranje duhana i droga
spavajte u hladnijem okruženju
razmislite o nabavci rashladnog madraca
pokušajte smanjiti tjelesnu masu
izbjegavajte začinjenu hranu ako ste u menopauzi jer to može pogoršati simptome menopauze. (novi.ba)