IMATE PROBLEMA SA ŠTITNOM ŽLIJEZDOM: Odmah prestanite konzumirati ove namirnice

Zdravlje

IMATE PROBLEMA SA ŠTITNOM ŽLIJEZDOM: Odmah prestanite konzumirati ove namirnice

Proizvodi hormone važne za mnoge sisteme u tijelu, uključujući i hormone koji kontrolišu metabolizam – proces u kom se hrana koju unosite u tijelo pretvara u energiju. Ako patite od bolesti štitne žlijezde, to se dešava upravo je zato što ona proizvodi previše ili premalo ovih hormona.

Postoji nekoliko vrsta bolesti štitne žlijezde, kao što su hipertireoza, hipotireoza, tireoiditis i Hašimotov tireoiditis, a svi oni mogu da budu prouzrokovani različitim stvarima, kao što je nedostatak joda ili čak genetika. Dijetetičarka Moli Hembri napominje da je najčešće stanje neaktivna štitna žlijezda ili hipotireoza.

Višak kilograma je često primarna nuspojava hipotireoze. Ako primijetite da iznenada dobijate na težini, naročito ako to nije u skladu sa vašom ishranom i navikama vježbanja, važno je posavjetovati se sa ljekarom oko analiza koje bi eventualno trebalo da uradite“, rekla je.

Ono što jedete može imati veliki uticaj na stanje štitne žlijezde, a prema Hembri, najgora hrana koju možete da konzumirate, ako su vam dijagnostikovani problemi sa štitnom žlijezdom, je ona koja sadrži goitrogene.

Takva hrana sadrži jedinjenje goitrin, koje može da ometa sintezu hormona štitne žlijezde, uz nedostatak joda“, objašnjava Hembri.

Goitrogeni se mogu naći u brokoliju, karfiolu i kupusu, kao i u soji i prosu. Da biste se riješili eventualnih negativnih efekata povrća, možete ga jednostavno zagrijati.

Ako jedete ovo povrće i soju u umjerenim količinama, to nije problem, ali većina dijetetičara savjetuje potpuno izbacivanje prosa iz ishrane ako imate problema sa štitnom žlijezdom“, (novi.ba)