Nevin je trunuo u zatvoru 38 godina, a onda se desio čudesan obrt: Za pravosuđe ima samo jednu poruku

Svijet

Nevin je trunuo u zatvoru 38 godina, a onda se desio čudesan obrt: Za pravosuđe ima samo jednu poruku

Hejstings, koji je uvek isticao svoju nevinost, rekao je na konferenciji za novinare da želi da uživa u svom životu i da nastavi dalje

Čovek koji je proveo skoro 40 godina u zatvoru u Sjedinjenim Državama zbog ubistva koje nije počinio pušten je u petak nakon što su DNK testovi pokazali da je nevin.

Šezdesetdevetogodišnji Moris Hejstings proveo je više od 38 godina u zatvoru u Kaliforniji zbog ubistva Roberte Vajdermajer i dva pokušaja ubistva 1983. godine.

Okružni tužilac Los Anđelesa Džordž Gaskon saopštio je u petak da je presuda za ubistvo iz 1988. poništena i da je Hejstings pušten iz zatvora.

– Ono što se dogodilo gospodinu Hejstingsu je užasna nepravda. Pravosudni sistem nije savršen i kada saznamo za nove dokaze zbog kojih gubimo poverenje u presudu, naša je dužnost da reagujemo brzo – rekao je Gaskon.

Hejstings, koji je uvek isticao svoju nevinost, rekao je na konferenciji za novinare da želi da uživa u svom životu i da nastavi dalje.

– Neću da upirem prstom. Ne stojim ovde kao ogorčen čovek – izjavio je on.

Da bi dokazao svoju nevinost, on je 2000. godine zatražio DNK analizu, ali je ovaj zahtev prvobitno odbijen.

U junu je otkriveno da DNK dokazi o ubistvu iz 1983. odgovaraju čoveku koji je umro 2020. dok je bio u zatvoru zbog odvojenog slučaja otmice i sil*vanja, saopštilo je okružno tužilaštvo. (objektiv.rs)