PSIHOLOG KAŽE DA SU OVAKVE MAJKE NAJGORE: Posljedice po djecu mogu biti strašne

Zdravlje

PSIHOLOG KAŽE DA SU OVAKVE MAJKE NAJGORE: Posljedice po djecu mogu biti strašne

Biti roditelj nije lako; upravo suprotno – ovo je jedan od najizazovnijih zadataka u životu u svjetlu činjenice da su upravo otac i majka osnovne figure koje utiču na psihički razvoj dece. Oboje moraju da se suoče sa svojom prošlošću, emocijama, traumama i da se sa time nose, a nerijetko ni sami nisu svesni svega toga.

Majke i očevi imaju svoje prednosti i mane, kao i svi drugi, ali nažalost neke mogu da budu posebno toksične za njihovu djecu. Italijanska psihološkinja Ana De Simone u tekstu za portal “Psicoadvisor” izdvaja šest najčešćih tipova toksičnih majki.

Premajke

Ovo je tip majke koja se odriče svega zbog svoje djece, ali koja zauzvrat zahteva stalnu pažnju, stvarajući im osjećaj krivice kroz različite emocionalne ucene. Takođe, neretko se dešava da ovakve majke diskredituju očeve, podstičući decu da ih mrze ili osjećaju bes prema njima. Kako djeca odrastaju, ljutnju smenjuje osjećaj krivice. Žene koje su bile žrtve ovakve majke često je ili idealizuju ili beže iz porodičnog doma i odnosa sa majkom, u strahu da ne liče na nju. Muška djeca koja su odrastala uz ovaj tip majke nerijetko imaju poteškoća da organizuju svoj život ili mogu da pokažu određene oblike zavisnosti.

“Crne” majke

Ovakve majke su veoma negativne osobe, često se žale i veoma su kritične prema svojoj deci, te sklone osuđivanju. Nikada ne daju komplimente, već pokušavaju da ih obeshrabre. Kao rezultat kod dece sa ovakvom majkom često se javlja osećaj neadekvatnosti, te izražena nesigurnost čak i u odraslom dobu.

Majke žrtve

Ovaj tip majki podrazumijeva one majke koje se često žale na svoj sopstveni život, a iako ne kritikuje svoju djecu, traži njihovu podršku tako što im oduzima osjećaj zaštite kada im je potreban. Deca su na taj način primorana da zauzimaju ulogu roditelja majke koja ima probleme. Ponekad obrazac majka žrtva i majka mogu da budu prisutni u istoj osobi. Deca koja su odrastala uz ovaj tip majke mogu da postanu ili veoma nervozni ili nezajažljivih se*sualnih apetita, a često su nesigurni i puni osećaja krivice.

Majke narcisi

Narcisoidna majka se hvali svojom djecom i često eksperimentiše sa njihovim životima, jer ih zapravo doživljava kao produžetak sebe. Ona od njih očekuje da budu onakvi kakvim ih ona želi i isključuje im slobodu izbora. Kod dece se razvija duboka rana – rastu uz ideju da je ljubav uslovljena.

Histrionične (teatralne) majke

Ovakve majke su svestrane, vole da skreću pažnju na sebe i uvijek žele više, trude se da izgledaju mlađe, a najčešće je njihovo ponašanje prepotentno i kod djece izaziva osjećaj posramljenosti.

Majke depresivci

Ovakve majke imaju tendenciju da ne pruže adekvatnu zaštitu svojoj djeci koja se kontinuirano osjećaju napušteno i kao da nisu važna. Djeca ovakvih majki mogu da postanju apatična, ili s druge strane zavisna od majke i duboko nezrela na emotivnom nivou. (novi.ba)