EVO KAKO DA U MAŠINI OPERETE JAKNU, A DA JE NE UNIŠTITE: Bit će suha za kratko vrijeme

Zanimljivosti

EVO KAKO DA U MAŠINI OPERETE JAKNU, A DA JE NE UNIŠTITE: Bit će suha za kratko vrijeme

Moderne mašine za veš imaju mnogo različitih programa za pranje. Jedan od njih je takođe i program za pranje zimskih, punjenih jakni. Ipak, čak iako ga koristite baš za pranje jakni može se desiti da vam se ona upropasti.

Najčešće se dogodi da se punjenje unutar jakne ispomera, a onda ona izgubi potpuno oblik i više ne možete da je nosite.

Bućke koje se naprave unutar jakne ne mogu se lepo rastresti i tada jakni više nema spasa. Ukoliko ne želite da uništite jaknu potrebno je da se pridržavate ovih saveta.

Teniske loptice

Zajedno sa jaknom u mašinu stavite nekoliko teniskih loptica. Kada su jakne u pitanju njih nikada ne perete na maksimalnom broju obrtaja, već on mora da bude što niži, najbolje između 500 i 800. Ovim ćete obezbediti da se punjenje ne zgrudva već da ostane lepo raspoređeno kao na početku.

Sušenje

Sušenje je gotovo najbitnije ako želite da vam jakna ostane kao pre pranja. Opranu jaknu okačite na vešalicu i ispravite lepo rukave, kragnu, rubove i džepove.

Najbolje je da se jakna suši u prostoriji koja je dobro provetrena i topla, sve dok voda potpuno ne ispari. S vremena na vreme, jaknu rukama malo “zagladite” odozdo prema gore i protresite.

Nakon što se skroz osuši snažnim pokretima je istresite kako bi se perje još malo razdvojilo, a jakna bila baršunasta i mekana. (novi.ba)