PUCKETAJU VAM KOLJENA: Evo da li to može uzrokovati artritis, obratite pažnju

Zdravlje

PUCKETAJU VAM KOLJENA: Evo da li to može uzrokovati artritis, obratite pažnju

Kad su nervozni ili koncentrirani, ljudi uglavnom prolaze rukama kroz kosu, dodiruju lice, grizu nokte, lupkaju stopalima, puće usne i – pucketaju zglobovima.

Mnogi se pitaju može li to imati negativne posljedice.

Od 1970-ih proučavamo može li se kao posljedica pucketanja zglobova razviti artritis – kaže dr. M. Elaine Husni s odjela za reumatološke i imunološke bolesti na klinici Cleveland.

A ako vas zanima odgovor na pitanje može li pucketanje zglobova uzrokovati artritis, odgovor je vjerovatno ne. Zapravo, u pucketanju nema ništa štetno jer se radi o tome da se mjehurić pojavi u zglobu, a pri naporu pukne. Kao rezultat toga, čujemo zvuk pucanja. Studija objavljena 2011. u časopisu The Journal of the American Board of Family Medicine otkrila je da uobičajeno pucketanje zglobova nije faktor rizika za osteoartritis šake. Ali Husni kaže da pucketanje zglobova može dovesti do drugih problema sa zglobovima.

Pucketanje zglobova može dovesti do opuštenosti zglobova, što može uzrokovati bol, a taj osjećaj možete zamijeniti s artritisom. Odatle potječe ovaj mit – pojasnila je.

Kako starite, općenito raste vjerovatnost za pojavu artritisa. Dakle, iako ga pucketanje zglobovima vjerovatno ne uzrokuje, ne znači da ga nećete razviti, prenosi Hayat (novi.ba)