KAKO OSUŠITI ODJEĆU AKO NEMATE BALKON ILI SUŠILICU U STANU: Genijalan savjet

Zanimljivosti

KAKO OSUŠITI ODJEĆU AKO NEMATE BALKON ILI SUŠILICU U STANU: Genijalan savjet

Sušenje odjeće tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci mnogo je lakše jer se ona vrlo brzo osuši, no što kad krene sezona grijanja?

Nemate sušilicu rublja ili zatvoreni prostor u domu u kojem biste mogli izvjesiti oprani veš? Ne brinite se, evo kako možete učinkovito sušiti odjeću u zatvorenom tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, kad krene sezona grijanja.

Mnogi se tijekom sezone grijanja muče s rubljem koje se presporo suši, a ako ga izvjesimo na balkonu ili terasi, još će više upiti vlagu. Osim toga, stalci za sušenje mogu biti nezgrapni i zauzimati puno prostora, posebno ako živite u malom prostoru, i mogu stvoriti dojam pretrpanosti i nereda u domu.

Treba istaknuti da ako vlaga iz odjeće ako nema kamo ‘pobjeći’, zalijepit će se za zidove i stropove te potaknuti stvaranje plijesni, a ona nije nimalo bezazlena pojava. Kako biste to riješili, redovito otvarajte prozore u prostoriji u kojoj sušite odjeću da biste potaknuli cirkuliranje zraka i dali višku vlage priliku da izađe.

Evo kako u jesensko-zimskim mjesecima možete učinkovito osušiti rublje kod kuće – i da to ne traje danima:

Uvijek uklonite višak vode dodatnom centrifugom
Umjesto da odmah izvadite rublje nakon završetka ciklusa, dodatno je centrifugirajte. Ovo obično traje 10 minuta, ali će ukloniti višak vode i ubrzati sušenje.

Pripazite na vješanje odjeće
Način na koji sušite rublje također nije nebitan. Vješanje odjeće na vješalice čini sušenje bržim i smanjuje rizik od velike zgužvanosti ili nabora, čime olakšava glačanje. I nastojte da zrak slobodno cirkulira između izvješene odjeće, stoga nemojte previše natrpati stalak – u tome je ključ bržeg sušenja. Karniše za zavjese ili npr. šipka zavjese za tuš/kadu također mogu pomoći – iskoristite ih i za to da na njih pomoću vješalica objesite odjeću, a ona će se tako brže osušiti.

Osim toga, rublje ima korist od toplih radijatora ispod kojih se povećava toplina te se ubrzava sušenje. Stavite odjeću na vješalice, objesite ih na šipku zavjesa u sobama iznad radijatora i osušit će se tijekom dana. Također možete koristiti šipku zavjese iznad tuša ili kade u kupaonici.

Investirajte u odvlaživač zraka
Koristite odvlaživač jer skuplja vlagu i sušenje odjeće u zatvorenom prostoru čini bržim od sušenja na zraku. Ovi uređaji smanjuju razinu vlage njenim usisavanjem iz prostorije, a zatim upuhivanjem toplog i suhog zraka. To pomaže uklanjanju vlažnosti, pa centralno grijanje može raditi na nižoj temperaturi ili čak biti isključeno. Rublje će se puno brže osušiti, a spriječit ćete kondenziranje vlage na prozorima i stvaranje plijesni na zidovima, odjeći, namještaju…

Osim toga, odvlaživači zraka, osim što zauzimaju manje prostora, troše znatno manje električne energije od sušilica rublja, što također nije nebitan podatak u ovim kriznim vremenima, u kojima cijene energenata lete u nebo.

Neka zrak u domu cirkulira
Prozračivanje je vrlo bitno za sušenje rublja pa redovito otvarajte prozor ili balkonska vrata kako biste omogućili protok zraka i da bi se ubrzao proces sušenja. Dobro prozračena prostorija onemogućuje da se vlaga nastala sušenjem rublja ne kondenzira u domu. Odlična ideja je objesiti vlažnu odjeću ispred npr. prozora ili vrata. To će omogućiti cirkuliranje zraka po prostoriji dok se suši. Nije važno je li zrak posebno topao ili hladan – bilo koja vrsta kontinuiranog strujanja zraka pomoći će da se odjeća osuši brže nego inače.

Trik za brzopotezno sušenje
Žurite se, a vaše čarape ili gaćice još uvijek nisu potpuno suhe? Rješenje je u korištenju glačala za rublje, no to, naravno, nije opcija koju treba uvijek koristiti. Stavite odjeću na dasku za glačanje i preko nje čisti ručnik te nježno prijeđite glačalom po vrhu kako biste rasporedili toplinu. Vrućina glačala počet će sušiti odjeću, a ručnik će upiti višak vlage iz vlakana tkanine i uspješno je zaštititi. Za isti efekt možete koristiti i sušilo za kosu, posebno ako morate osušiti manji odjevni predmet.

Savjet za kraj:
Uvijek stavite odjeću na stalak za sušenje i što dalje od zidova kako biste spriječili zadržavanje vlage. Objesite predmete pojedinačno i sa što više prostora između njih kako bi bili okruženi s više zraka i brže se osušili. Možete čak nasuti kamenu sol u zdjelice i ostaviti je na prozorskim daskama da upije vodu iz zraka kao priručno improvizirano rješenje, no stručnjaci savjetuju da je najbolja ideja investiranje u odvlaživače zraka, prenosi tportal. (novi.ba)