ODMAH PRESTANITE DA GUTATE ŽVAKU: Ljekari upozorili, evo šta može da se desi u vašem stomaku

Zdravlje

ODMAH PRESTANITE DA GUTATE ŽVAKU: Ljekari upozorili, evo šta može da se desi u vašem stomaku

Sigurno ste čuli da nikako ne smijete gutati žvaku zbog toga što može da zalijepi za želudac ili crijeva ili zbog toga što joj je potrebno oko sedam godina da bi se u potpunosti svarila.

Ipak, istina je nešto drugačija.

Iako se žvake sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu svarljivi, čovjekov želudac svakodnevno prima određene količine nesvarljive hrane, pa to samim time nije neobično, niti opasno po život.

Tako se u trenutku kada progutate žvaku, njeni delovi koji ne mogu da se svare ostaju u tijelu sve dok se želudac ne izbori s tim, a potom se, poslije određenog vremena, izbacuju iz organizma.

Takođe, priče o štetnom uticaju progutanih žvaka imaju i drugu stranu što svedoči činjenica da veliki broj progutanih žvaka u kratkom roku može da stvori probleme u varenju, naročito kod male djece.

To se vrlo retko dešava, ali kada se desi, onda je potrebna hitna intervencija doktora. Sledeći put kada budete progutali žvaku nemate o čemu da brinete jer će se vaš digestivni trakt sasvim uspješno izboriti s tim. (novi.ba)