ŠTA ŽENE PREKO 40 OBAVEZNO TREBA DA JEDU: Endokrinolog otkriva koje namirnice sadrže najpotrebnije hranjive materije!

Zdravlje

ŠTA ŽENE PREKO 40 OBAVEZNO TREBA DA JEDU: Endokrinolog otkriva koje namirnice sadrže najpotrebnije hranjive materije!

Koje namirnice treba da jede svaka žena starija od 40 godina prema savjetu endokrinologa! Neke od njih ste zanemarili,a moguće je da neke već imate u kuhinji!

Uperiodu iznad 40 godine tijelo žene se suočava sa određenim promjenama, a kako bi se sačuvao balanshormona, ojačao imunitet i obezbedilo zdravlje uopšte, važno je da se fokusiramo na izbalansiranu ishranu. Kada u ishrani postoje namirnice koje su bogate određenim hranljivim nutrijentima koje su ženi u tom dobu neophodni, smanjuje se rizik od oboljenja.

Ruski endokrinolog Zuhra Pavlova istakla je da žene iznad 40 godina treba najviše da konzumiraju namirnice kojke pomažu da se oduprete upalnim procesima:

“Potrebno je da jedete raznu hranu radi zdravog mikrobioma – to je ključ dobrog varenja, a samim tim i zdravlja gastrointestinalnog trakta i celog tela. Tražite raznolikost unutar svake grupe hrane. Na primer, preporučuju se mahunarke: grašak, pasulj, sočivo, mungo pasulj, leblebija. Žitarice – ne samo pirinač ili heljda, već i proso, sirak, kukuruz, spelta, kinoa. Mliječni proizvodi koji su korisni su kiselo mlijeko, odlično utiču na organizam u cjelini, a posebno na mikrobiom.”, savetovala je doktorka.

Doktorka endokrinologija istakla je da žene ne smiju da zanemare hraniljivost ribe, posebno u srednjim godinama. Predložila je konzumiranje ribe koja sadrži omega-3 masne kiseline, stare sireve, pečurke, grejpfrut. Namirnice bogate omega-3 pomažu podstiču zdrave metaboličke procese. Takođe, zeleno voće i kiseli kupus mogu biti korisni kao izvor antioksidanata.

Prema njenim riječima, u ishranu je poželjno dodati i heljdu, orašaste plodove sa visokim sadržajem magnezijuma, proklijale žitarice i mahunarke, koji efikasno podstiču proces detoksikacije organizma. Od začina kurkumin djeluje protivupalno, a vitamin C, koji se nalazi u citrusima, ali i u brokoliju, karfiolu i kimčiju, snažan je antioksidans.

Potrudite se da navedene namirnice uključite u svoju ishranu i uz prijatnu fizičku aktivnost obezbijedićete sebi zdravlje i vitku liniju. (novi.ba)