DR PERIŠIĆ UPOZORIO PACIJENTE: Izgladnjivanje je greška – radite ovo svakog dana i vidjet ćete rezultate

Zdravlje

DR PERIŠIĆ UPOZORIO PACIJENTE: Izgladnjivanje je greška – radite ovo svakog dana i vidjet ćete rezultate

Kada želimo da skinemo kilograme, prva star za kojom posegnemo je da uskratimo sebi obroke.

Kada nam vaga ili garderoba alarmiraju da smo nabacili kilograme, u panici objavljujemo čuveno „ja od danas više ne jedem“ i bacamo se na rigorozno izgladnjivanje u nadi da ćemo tako najbrže smršati.

Izgladnjivanje nikako nije dobro rešenje ni za mršavljenje, a pre svega za zdravlje, na šta je upozorio i gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić. On je podsetio na važnost redovnih obroka koji nam daju energiju ali i na to koliko je fizička aktivnost neophodna.

„Samo hodajte više i nikako nemojte da gladujete. Apsolutno morate da imate tri obroka i dve užine. Doručak je jak, ručak neka bude sa puno povrća i dve užine koje mogu da budu i hleb sa džemom, jabuka ili pomorandža“, rekao je doktor Perišić u Jutranjem programu i istakao da je važno da su određeni parametri u krvi i pritisak u granicama normale.

„Uradite krvni pritisak, lipide, frakcije lipida i šećer u krvi. To je osnov svega. Ako je to u redu, krećite se četiri kilometara dnevno i videćete rezultate. Možete leti da jedete malo više kao Grci nego kao nordijski narodi, da birate nemasnu ribu i maslinovo ulje. I uvek jedite do prvog osećaja sitosti, e tada zastanite i napravite pauzu da se ne biste prejeli. Kada opet ogladnite, zavarajte glad nekom lakom užinom“, rekao je doktor Perišić. (novi.ba)