OVA UKUSNA PITA ĆE ODUŠEVITI SVE: Starinski recept za pitu koja ima neodoljiv ukus

Zanimljivosti

OVA UKUSNA PITA ĆE ODUŠEVITI SVE: Starinski recept za pitu koja ima neodoljiv ukus

Idealno rješenje za doručak ili večeru koji će oduševiti cijelu porodicu. Znaćete da je tijesto dobro umješano kad cijelu jufku prjesečeš na pola, a ona bude šupljikava.

Sastojci:

600 g mekog brašna

25 g svežeg kvasca
2,5 dl vode
1 kašičica šećera
2 jajeta
1 jaje za premazivanje

50 ml ulja
1 kašičica soli
350 g mladog sira
60 g masti
60 g putera
susam

Pripreme:

U dublju posudu sipati mlaku vodu, razmutiti izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna , te ostaviti na toplom da nadođe. Sipati polovinu brašna, dodati so, jaja, ulje i nadošao kvasac, zatim promješati. Postepeno dodavati preostalo brašno po potrebi i ručno mjesiti dok se ne dobije glatko tijesto.

Umješeno tijesto ostaviti da nadođe. Potom tijesto promjesiti i podjeliti na 9. jufki i ostaviti ih da miruju oko 20 min. Okruglu tepsiju nauljiti i posuti brašnom. Uzeti jednu jufku i rastanjiti je oklagijom. Staviti je u tepsiju pa premazati rastopljenom smjesom od mast ii putera.

Preko staviti sira i preklopiti drugom korom.

Postupak ponavljati dok se ne potroši cijeli materijal. Poslednju koru premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Gotovu pitu isjeći na trouglove pa je ostaviti da nadođe. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni, oko 45 min. (novi.ba)