DUBOKA VENSKA TROMBOZA SE NAJČEŠĆE JAVLJA U JEDNOM DIJELU TIJELA: Ljekar upozorio na opasne posljedice

Zdravlje

DUBOKA VENSKA TROMBOZA SE NAJČEŠĆE JAVLJA U JEDNOM DIJELU TIJELA: Ljekar upozorio na opasne posljedice

Duboka venska tromboza je bolest tokom koje u jednoj ili više dubokih vena dolazi do stvaranja tromba (krvnog ugruška). Pacijenti se najčešće žale na grčeve i bolove uglavnom u predjelu lista noge, koža je crvena i topla.

Tromboza dovodi do potpunog ili delimičnog začepljenja krvnih sudova, uslijed čega je nemoguć normalan protok krvi kroz krvni sud. U najtežim slučajevima moguće su veoma ozbiljne komplikacije – plućna embolija ili srčani udar. Kretanje je najbolji način da se zaštitimo od duboke venske tromboze posebno poslije neke traume, operacije, infekcije, naglašavaju stručnjaci.

Duboka venska tromboza može biti praćena i manje očitim znacima bolesti
Otok, bol, osetljivost u delu noge posebno iza kolena na listovima, na ruci, gležnju, stopalu neki su od simptoma duboke tromboze. Mogući su i drugačiji simptomi kao nelagodnost u kukovima, butinama ili leđima. Pojedini pacijenti se žale i na neobjašnjive palpitacije, visoku telesnu temperaturu, vrtoglavicu, kašalj sa nijansama krvi ili opšti umor i malaksalost.

– I pored toga što se može činiti da neki od ovih simptoma nemaju veze sa krvnim ugrušcima, oni mogu biti rani znakovi ozbiljne duboke venske tromboze. Ukoliko brzo reagujemo i lečenje će biti uspešno – kaže dr K. Francis Lee iz Advanced Vein Care Center u Springfildu, Masačusec.

Kako se može sprečiti duboka venska tromboza?
Fizičkom aktivnošću kojom jačamo cirkulaciju možemo sprečiti nastanak duboke venske tromboze.

-U slučaju da na poslu više sati sedite, prošetajte na nekoliko minuta, na svakih nekoliko sati, stojte ili praktikujte lagane vežbe istezanja – naglašava kardiolog dr Sanjay Bhojraj iz Providence Mission Hospital u Kaliforniji.

Jednostavne vežbe za stopala, takođe, mogu biti od velike pomoći. Lekari jasno naglašavaju da su rizici od nastanka duboke venske tromboze manji, ako se više krećemo.

Ne koritsite lekove pre konsulatacije s lekarom
Neki lekovi, kao što su kontraceptivne pilule, mogu povećati rizik od pojave kvnih ugrušaka.

-Kada je lečenje neizbežno, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom o profilaktičkim opcijama za antikoagulaciju – kaže dr Lee. Od medikamenta ćemo imati najviše koristi, ako ih koristimo prema tačnom uputstvu stručnjaka.

Nosite kompresijske čarape za vene
Kompresijske čarape za vene, koje se kupuju prema uputstvu stručnjaka, mogu poboljšati cirkulaciju i stimulisati sposobnost tela da spreči stvaranje krvnih ugrušaka, tvrde predstavnici Američkej akademije ortopedskih hirurga (American Academy of Orthopaedic Surgeons).

Kompresijske čarape za vene posebno se savetuju na putovanju, posle operacije ili dugih perioda neaktivnosti.

Kako da pametno putujemo?
Osobe koje pate od zgrušavanja krvi, vena, ali i zdravi ljudi, moraju pre nekog dugotrajnog avionskog leta da se dobro pripreme. Stručnjaci savetuju udobnu i širu odeću, dosta tečnosti, pre svega vode, i aktivnost barem na svakih sat vremena ako je moguće.

Menjajte način sedenja, ali izbegavajte prekšten položaj nogu u kolenima. Imajte na umu, da neke štetne navike kao što je pušenje, ograničavaju protok krvi i povećavaju rizik od krvnih ugrušaka.

Pridržavajte se protokola posle operacije
Posle ozbiljnije operacije, pacijenti moraju da leže, pa im doktori zato daju niske doze antikoagulanasa, lekova koji sprečavaju zgrušavanje krvi. U nekim situacijama lekar će preporučiti i kompresijske čarape, kako bi sprečio stvaranje krvnih ugrušaka. Stručnjaci će, ako je moguće, nastojati da podstaknu pacijenta na hodanje ili pokrete, kako bi se smanjio rizik od tromboze.

Porodično opterćenje
Duboka venska tromboza može biti i nasledna bolest, u slučaju da imamo u porodici osobe koje su imale infarkt u mlađem životnom dobu ili moždani udar. Ukoliko postoji porodično opterećenje, posebno kod braće, sestara, roditelja, moguće je i genetsko ili hematološko testiranje.

Kada je potrebno odmah zatražiti lekarsku pomoć?
Iznenadno i uporno oticanje, bol ili osetljivost na nozi, zglobu, stopalu ili ruci, razlog su da potražimo pomoć, posebno ako se ovi simptomi pogoršavaju. U nekim slučajevima alarm može biti i iznenadni bolni grč mišića. Ukoliko nismo u stanju da udahnemo pravilno vazduh i imamo oštre bolove u gr*dima, potrebno je potražiti hitnu pomoć.

Obavezno recite lekarima, ako ste imali skoriju operaciju ili ozbiljnu povredu, kao što je na primer, prelom kosti noge. Poseban oprez savetuje se pacijentima koji se leče od karcinoma, onima koji su imali moždani udar, osobama koje pate od srčane insuficijencije.

Kako se dijagnostikuje i leči tromboza?
Duboka venska tromboza dijagnostikuje se najčešće ultrazvučnim pregledom ekstremiteta. Lekovi za razređivanje krvi antikoagulansi su osnovna terapija. Ovi medikamenti imaju mogućnost da rastvaraju ugruške, daju se intravenozno ili u obliku tableta. Pacijentima se savetuje i poseban režim ishrane. (novi.ba)