DOTAKNITE AUTO PRIJE NEGO ŠTO SIPATE GORIVO: Ovaj potez na benzinskoj može vam spasiti život

Zanimljivosti

DOTAKNITE AUTO PRIJE NEGO ŠTO SIPATE GORIVO: Ovaj potez na benzinskoj može vam spasiti život

Kad je vani hladno, požar u automobilu je vjerojatno zadnja stvar o kojoj razmišljate. No, tada su požari na benzinskim postajama ustvari češći, piše Reader’s Digest.

Pokret koji napravite prilikom izlaska iz automobila može stvoriti statički elektricitet. A, ako poslije toga idete natočiti gorivo, taj isti statički elektricitet na njemu može dovesti do iskre koja može zapaliti gorivo i auto.

“Dobivate statičko pražnjenje iz vašeg tijela u tu metalnu mlaznicu, a kada se to dogodi, postoji mogućnost da dođe do iskre”, rekao je Scott Boorse, direktor tehničkih programa i poslova Instituta za naftnu opremu (PEI).

Sitne iskre su česte
“Ta iskra je dovoljna da zapali bilo koju paru koja se nalazi oko vrha mlaznice”, pojasnio je.

Institut za naftnu opremu je od sredine 1990-ih dobio izvješća o oko 200 incidenata na benzinskim postajama uzrokovanih statičkim elektricitetom. No, Boorse je rekao da vjerojatno ima mnogo više slučajeva koji nisu prijavljeni. Dok su sitnije iskre česte, pravi požari uzrokovani njima su rjeđi.

Dakle, kako možete izbjeći požar na benzinskoj postaji? Srećom, postoji jednostavno rješenje. Kada izlazite iz vozila, dodirnite njegov metalni dio prije nego dođete do rezervoara. To će s vas ukloniti sav električni naboj koji ste možda stvorili. (novi.ba)