Porodica ubice Koste K. odlazi iz Srbije? Masovni ubica sa Vračara ostaje sam u ludnici!

Svijet

Porodica ubice Koste K. odlazi iz Srbije? Masovni ubica sa Vračara ostaje sam u ludnici!

Majka i sestra Koste K. najvjerovatnije će se preseliti u inostranstvo, a u jednom trenutku pridružiće im se i otac dječaka-ubice, kad bude pušten iz zatvora. Psiholozi i kriminolozi vjeruju da je to najbolje i najbezbjednije rješenje za ovu porodicu.

Porodica Koste K. (13), koji je 3. maja pobio osmoro djece i portira u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, najvjerovatnije će se iz bezbjednosnih razloga preseliti u inostranstvo. Srbiju bi najprije mogli da napuste Kostina majka Miljana i desetogodišnja sestra, a u jednom trenutku mogao bi da im se pridruži i otac dječaka-ubice, nakon što bude pušten iz zatvora.

Psiholozi i kriminolozi vjeruju da je to najbolje rješenje za ovu porodicu, pogotovo za Kostinu sestru.

Kostini roditelji su, inače, dobili na stotine prijetnji preko interneta nakon nezapamćenog zločina koji je počinio njihov sin. Otac Vladimir, ugledni radiolog, trenutno je iza rešetaka jer je Kosta počinio masakr pucajući iz njegovih pištolja, a majka je, prema nezvaničnim saznanjima Informera, uzela neplaćeno odsustvo sa Biološkog fakulteta, gdje radi, i sa kćerkom je na nepoznatoj lokaciji u Srbiji. Kostina mlađa sestra, koja je kao i on pohađala OŠ “Vladimir Ribnikar” i trenutno je četvrti razred, sasvim sigurno se neće više vraćati u ovu školu.

Milan Kostić, psiholog i sudski vještak, smatra da je i Kostina mlađa sestra žrtva svog brata, pošto će do kraja života trpjeti posljedice njegovog zločina.

– Ta djevojčica ništa nije uradila, ali je obilježena i stigmatizovana za cijeli život. Ona će biti osuđivana od okoline i smatram da bi trebalo da bude zaštićena, koliko je to moguće. Ovakva situacija nije uobičajena kod nas, ali važno je objasniti majci koliko je složena situacija za njih i da je možda najbolje rješenje da napuste zemlju. Mislim da je razdvajanje od Koste neophodno u ovom slučaju. Majka treba da shvati da pored sina ima i kćerku i da mora da uradi nešto kako bi je zaštitila – kaže Kostić, i dodaje:

– Kostinoj porodici svakako ne treba nametati rješenje, već njegovi majka i sestra treba da se slože sa tim rješenjem, ili da im se ponudi alternativa. Djevojčica je suviše mlada da sama predloži neko rješenje, ali je ipak treba saslušati i saznati šta ona misli o svemu ovome i o tome šta je učinio njen brat.

Dobrivoje Radovanović, kriminolog, ističe da je Kosta nezapamćenim masakrom uništio mnoge živote i porodice.

– Sve je upropašćeno, i njegov život i životi svih porodica koje je unesrećio svojim činom. Takođe, uništio je i živote svoje majke, oca i sestre. Njegova porodica će dugi niz godina trpjeti strašne posljedice jer je teško zaboraviti ovako nešto – kazao je Radovanović.

Sagovornik napominje da će majka i otac osjećati posljedice do kraja života, ali da sestra, možda, zbog svoje mladosti neće.

– Kada odraste, sestra će se, možda, u jednom trenutku distancirati od tog zločina, ali… Sada im je jedino rješenje da promijene sredinu. Najkorisnije je da promijene prezime, ali nisam upoznat kakva je tu procedura. Naravno, Kostine majka i sestra imaju i opciju da ništa ne mijenjaju, ali onda će trpjeti posljedice. Ako odluče da napuste zemlju, vjerovatno će biti pod stalnim nadzorom bezbjednosnih službi države u koju se presele – ističe Radovanović. (ekskluziva.ba)