Bilo je znakova da Kosta K. ima poremećaj ličnosti: Stručnjaci o otvorenom pismu majke ubijene Eme K.!

Svijet

Bilo je znakova da Kosta K. ima poremećaj ličnosti: Stručnjaci o otvorenom pismu majke ubijene Eme K.!

Psiholozi su saglasni da su znaci da Kosta K. ima poremećaj ličnosti sigurno postojali. Kako za Informer navodi školski psiholog Marija Milenković, pitanje je samo da li je “neko želio da vidi” da Kosta ima neke probleme.

– I škola i roditelji su to mogli da primijete. Ako se on nije davao u odnosu sa drugom djecom, ukoliko je postojala neka inferiorna crta ličnosti, moralo je biti i reakcije. Svakako da su roditelji ti koji su morali prvi da reaguju na pokazatelje… Sigurna sam da postoji neka dokumentacija koja govori razlog zbog čega je Kosta promijenio odjeljenje i koja prati ovaj slučaj. Inspekcija svakako treba da utvrdi sve detalje – navodi Milenkovićeva.

I profesor kliničke psihologije dr Radomir Čolaković objašnjava da je nevjerovatno da niko nije primijetio nešto sumnjivo u Kostinom ponašanju.

– Trideset i osam godina radim sa ljudima i ne mogu da vjerujem da psiholog i pedagog škole nisu primijetili da sa Kostom nešto nije u redu. Primjećujem da moje kolege mnogo govore o teoriji, a vrlo malo o praksi. To što je Kosta spavao u fotelji, a ne u krevetu, možda govori da je bio zavisnik od televizije i kompjutera, i kada je to primijećeno, neko je morao da reaguje. Jednostavno, postoje indikatori da neko ima poremećaj ličnosti, i da bi se taj poremećaj uočio, ne mora da se bude psiholog ni psihijatar – kaže dr Čolaković.

Podsjetimo, majka Eme K. djevojčice ubijene u masakru 3. maja u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, i supruga čuvenog odbojkaša Dragana Kobiljskog, potresnim riječima obratila se roditeljima dječaka Koste K. (13), koji je usmrtio njihovu kćerku i Eminih još osam školskih drugova, kao i domara škole. U pismu naslovljenom “Roditeljima neliječenog dječaka” ona iznosi niz do sada nepoznatih detalja o životu djece iz odjeljenja VII/2 prije masakra. (ekskluziva.ba)